Dunapataj látnivalói

Szelidi-tó

Cím Dunapataj Tópart u. 46.630910 N, 19.048100 E
Kapcsolat Web: www.turizmuskalocsa.hu
A Szelidi-tó a Solti-síkság területén elhelyezkedő, 72 hektár vízfelülettel rendelkező kb. 5 km hosszúságban elnyúló tó. A tőle 3 km-re található Dunapataj nagyközséghez tartozik. A tó és az azt övező szikes rétek és legelők 1976 óta védett területek, melyek a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartoznak. Már a törökök is felfedezték a tó gyógyító hatását.

Vizének gyógyító ereje, annak jódtartalmában rejlett, amely mára sajnos jelentéktelen mennyiségre csökkent. Ezen kívül a tó vízminőségének egyediségét a víz szóösszetétele és annak mennyisége jelenti. Az utóbbi évtizedekben a tó vize jelentős változásokon ment keresztül a dunai vizet szállító csatornával való vízpótlás miatt. A vízpótlással a víz minősége ugyan nem romlik, de szikes eredetű szóösszetétele kissé felhígult.

A tó jelenléte és megóvása azért különösen fontos, mert hazánk a szikes tavak jelenlétének nyugati határa Európában. A tó nemcsak természetvédelmi, hanem a turisztikai jelentőségű is, hiszen az ország minden részéről érkeznek ide nyaralni, pihenni és horgászni vágyók. A tó a dél-alföldi régió egyik legjelentősebb turisztikai székhelye.
Szelidi-tó, Dunapataj Szelidi-tó, Dunapataj Szelidi-tó, Dunapataj