Dunakiliti látnivalói

Római katolikus templom

Cím Dunakiliti Kossuth u. 47.965735 N, 17.287951 E
Kapcsolat Web: www.dunakiliti.hu
A jelenlegi templom 1910-ben épült Bányász Endre plébánossága alatt a neves magyaróvári építész, Hőnel Béla tervei nyomán a kegyúr gróf Pálffy Sándor és felesége Batthyány Erzsébet adományából a hívek támogatásával. 1910. március 1-jén kezdték meg az új alapok helyének ásását a régi templom körül, s abban még április 5-ig miséztek, s csak akkor kezdődött a falak bontása. A régi torony megmaradt, ahhoz illesztették az új homlokzatot, a kijáratok feletti kis fiatornyocskákat. A kegyúri fülke és a sekrestye illeszkedése is harmonikus. A templom 1910. szept. 25-re készült el, akkor már misézni is lehetett benne.

A felújítás neogótikus stíluselemekkel történt: 3 hajó, csúcsíves boltozatok és ablakok, rózsaablakok. A templom alapterülete 305 m2. Hossza 26 méter, szélessége 15,5 méter.

A dunakiliti templomban nincs kiemelkedő értékű műalkotás. A szentek azonban olyan nagy számban vannak megjelenítve festményeken, üvegablakokon, hogy az ide betérő hívek szinte a mennyországban képzelhetik magukat. A templom festése Márton Lajos budapesti festőművész munkáját dicséri; az üvegablakok több részletben készültek egyéni, ill. közösségi felajánlások nyomán.

A 2010-ben felújított templom legfőbb ékessége a 2003-ban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László ereklyéje a bejárat melletti kis kápolnában.

Az új templom 1910-ben új címet, új titulust kapott: Szent Kereszt Felmagasztalását, ünnepe szept. 14. (Az előző templom neve Mindenszentek volt. A templom- és a falubúcsú nagyon későre esett.)

A 36 méter magas toronyban 3 harang lakik. Az első világháborúban a legkisebb kivételével be kellett szolgáltatni azokat. 1923-ban sikerült csak pótolni valamennyit a soproni Seltenhofer cég műhelye révén. A délidőben megszólaló nagyharangot Mindenszentek tiszteletére 1922-ben készíttették a dunakiliti hívek közadakozásból.
Római katolikus templom, Dunakiliti