Dunakiliti látnivalói

Dunakiliti duzzasztómű

Cím Dunakiliti Gyümölcsös út 47.989825 N, 17.326110 E
Kapcsolat Web: www.dunakiliti.hu
A falutól nem messze épült fel az utóbbi évtizedek egyik legellentmondásosabb beruházásának, a Bős-Nagymarosi erőműnek egyik legfontosabb eleme, a Dunakiliti víztározó és duzzasztómű. A létesítmény számos túra útvonal állomása.

1977-ben Csehszlovákia és Magyarország szerződést kötött egy közös dunai vízlépcső-rendszer megvalósításáról, melynek értelmében a magyar oldalon Dunakilitinél egy duzzasztómű segítségével a vizet egy mesterséges csatornán a szlovákiai Bős-i erőműbe vezették volna. 1978-ban el is kezdődtek a munkálatok.

Az időközben egyre erősödő környezetvédelmi mozgalmak felhívták a figyelmet a komplexum természetkárosító- ill. pusztító hatásaira, így a magyar kormány 1989-ben határozatot hozott a vízlépcső, ezzel együtt a dunakiliti duzzasztómű építésének leállításáról.

A szlovák fél azonban nem hagyott fel a munkálatokkal. 1992-ben Dunacsúnynál megépítette a Dunakiliti duzzasztót kiváltó létesítményt és elterelte a Dunát az 1852-1811 fkm között. Az elterelés következtében a Szigetköz hullámtéri mellékágrendszerében a medrek nagy része kiszáradt.

Ma a vízpótlást a Dunakiliti duzzasztómű felett kialakított fenékküszöb segítségével oldják meg, így Szigetköz visszanyerte éltető erejét, a vizet.

Az erőmű ingyenesen látogatható. Páratlan élményt jelent a duzzasztómű hídjáról szemlélni az alattunk fodrozódó víztömeget.
Dunakiliti duzzasztómű, Dunakiliti Dunakiliti duzzasztómű, Dunakiliti Dunakiliti duzzasztómű, Dunakiliti Dunakiliti duzzasztómű, Dunakiliti