Dunakeszi látnivalói

Teknős Tanösvény

Cím Dunakeszi Nádas u. 47.608738 N, 19.118898 E
Kapcsolat Web: www.travelo.hu
A közel 900 méteres nyomvonal névadója a mocsári teknős (Emys orbicularis), amely életmódjában szorosan kötődik a láphoz, tojásait pedig a láp közvetlen környezetének homokos talaján rakja le. A két rejtett, állandó tavacska mellett, a homokpusztagyepre is kivezető lápos tanösvényen hét fontosabb állomás található, amelyek közül négy játékos élményelekemeket is tartalmazó, részben kilátóként is funkcionáló pavilon működik.

A Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában található területen létrehozott és az áruház parkolójából megközelíthető tanösvény további érdekessége, ez első olyan kereskedelmi központ hazánkban, ami a vásárlóknak ilyen jellegű természeti attrakcióval szolgál. A faszerkezetek kezeléséhez kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak, a nyomvonal létrehozásához pedig egyetlen fát sem vágtak ki.

A tanösvény létrehozásában a Duna-Ipoly Nemzeti Park is közreműködött a megalapozó természetvédelmi felmérés és terv, valamint a kereteket kijelölő bemutatási koncepció elkészítésével, a kialakítás során pedig folyamatos szakfelügyelet biztosításával.
Teknős Tanösvény, Dunakeszi