Dunakeszi látnivalói

Dunakeszi Kavicsbányató

Cím Dunakeszi külterület 47.603710 N, 19.126064 E
Egyesületünk, a Dunamenti Sporthorgász Egyesület, kizárólagos kezelője a Budapest északi határának tőszomszédságában elterülő Dunakeszi Kavicsbányatónak. A tó történetéről annyit, hogy 1985-ben a tó területén egy termelőszövetkezeti bánya működött. A bányászat befejezése után egyesületünk vette kezelésbe a területet, amiből hosszú évek alatt egy szép, kényelmes megfelelő infrastruktúrával ellátott horgászvizet teremtettünk.

Tavunk adatai:
A terület 21 ha, ebből horgászható vízterület 19 ha. Átlagos mélysége 4-4,5 m, de helyenként a 6-7 méteres mélységet is eléri. A mederfenék kavicsaljzatú, 4-6 cm vastag iszapréteggel. Bányató jellegénél fogva gyakorlatilag akadómentes.

Halállomány:
A tó fő hala a ponty. Emellett, amur, kárász, keszeg képezi a békéshal állományt. Ritkán előforduló hal a compó és a koi ponty is. Jellemző méretek pontyból é amurból a 2-3kg-os példányok, de egyre gyakrabban kerülnek horogra kapitális, 10-20 kg-os példányok is. Keszegfélékből általában a 20-50 dkg-os példányok a leggyakoribbak.

Ragadozóhal állományunk a tó adottságainak megfelelő. Harcsából és süllőből jó állománnyal rendelkezünk, de csuka és balin is elég gyakran kerül horogra.

Telepítések:
A tóba rendszeres telepítés során évente 200-250 mázsa ponty kerül kihelyezésre. Időszakosan amur és ragadozóhal, valamint keszegfélék is telepítésre kerülnek. Minden halelvitel nyilvántartásra kerül, így ezeknek az adatoknak az alapján a visszafogás 80-85%-os.

Horgászrend:
Horgászrendünk alapját az Országos Horgászrend képezi. A tóra érvényes helyi szabályokat az egyesületi halőrház oldalán kifüggesztve, illetve a honlap külön fejezetében olvashatják.

A honlapon tájékozódhatnak az aktuális napijegyárakról, a váltható napijegyekről és egyéb területi engedélyekről, természetesen az árak feltüntetésével. A horgászrend elolvasása tájékoztat ez elvihető halmennyiségekről is.

Kedves Látogató!
Ha eddig eljutott az olvasásban, szerezhetett annyi információt a tóról, hogy érdemes legyen meglátogatnia bennünket. Szeretettel várjuk egy jó pecára.
Dunakeszi Kavicsbányató, Dunakeszi Dunakeszi Kavicsbányató, Dunakeszi Dunakeszi Kavicsbányató, Dunakeszi