Dunakeszi látnivalói

Attila nagykirály emlékhely

Cím Dunakeszi Dr. Cseresznyés Ernő utca 47.635434 N, 19.127624 E
Kapcsolat Web: www.dkvk.hu
Dunakeszin a Fő út melletti Kegyeleti park közelségében, a gyönyörű dunai panorámával övezett területen található az Attila szobor és emlékhely. Az emlékhely létrejöttének és kialakításának fő szervezője a Dunakeszi Civilek Baráti Köre és a DunArt Képzőművészeti Egyesület volt. Tevékenységüket a településen élő népes lokálpatrióta közösség és az Önkormányzat támogatta.

A Dunakeszi Civilek Baráti Köre az emlékhely kialakításával kapcsolatban a következő célokat fogalmazta meg: az alkotás fejezze ki Attila nagykirály nemzetünk és a kor történelmében betöltött helyét, szerepét, a hun-magyar rokonságot, melyet krónikáink, mondavilágunk és a legújabb kori kutatások igazolnak. Az emlékmű alapvetően figurális elemeket és egyértelmű szövegeket tartalmazzon, a tervezésnél az is legyen szempont, hogy az alkotók nevein túl a támogatók nevei is megörökítésre kerüljenek az emlékműnél.

A több éves szervező munka eredményeképpen a közadakozásból megvalósult emlékhely avatására 2017. szeptember 23-án került sor.

Attila nagykirály mellszobrát Vincze József, a kardot és az íjat Czinege István formálta meg, míg a feliratokat és jelképeket Péter Nándor véste a szobor előtt és mögött lévő kövekre és a négy pad közül háromra. A negyedik pad motívumait Dér Győző készítette. A beton oszlop süttői mészkő lapokkal lesz majd burkolva, rajta a jelképek és feliratok pedig homokfúvással kerülnek rá. Az alkotó művészek a DunArt Képzőművészeti Egyesület tagja, akiknek alkotásait Melocco Miklós, B. Laborcz Flóra, és Mihály Gábor alkotta szakmai zsűri bírálta el.
Attila nagykirály emlékhely, Dunakeszi