Dudar látnivalói

Ördög-árok

Cím Dudar külterület 47.322516 N, 17.907178 E
Kapcsolat Web: www.szallas.hu
Az Ördög-árkot választva mindenki egy felejthetetlen túrára tehet szert, a látványos szurdokvölgy közepén az Ördög-gát nevű képződmény látható. A kis vízeséssel ékesített természetes sziklaakadály alatt a Dudari-patak kisebb tómedencében lassul le.

Az Ördög-árok patakja a Nagykovácsi-medencében ered. Innen indulva Remeteszőlősön és a Remete-szurdokon keresztül érkezik meg a Hűvösvölgybe. Ettől a helytől, a volt katonai akadémiától a föld alatt folytatja tovább az útját. Budapesten az Erzsébet-híd talapzatától nem messze folyik a Dunába.

Az Ördög-árok a 14. században Paulus-patak, a török hódoltság idejében Kovácsi-patak néven volt ismert, mai nevét csak később kapta. 1837-ben kiöntött, ekkor az áradás jelentős károkat okozott magában és környezetében. Az 1800-as évek második felében már rendezetlen, meredek partjai miatt beboltozták. Dunai végén már ekkor is boltozat állt fölötte, amin lakóházak épültek. 1873 márciusában elkezdték a munkálatokat, ám később egy hatalmas esővíz következtében az Ördög-árkot és az itt végzett munkálatokat elárasztotta és megrongálta az esővíz, több helyen is beszakadt a boltozat, ezzel magával sodorta az ott épült házakat is. Az árok teljes beboltozása csak 1878-ra készült el, közparkra eső részét azonban csak 1910-ben adták át.

Megközelíthető Bakonyoszlopról, Csesznekről, Gézaházapusztáról vagy Dudar településéről. Bakonyoszlopon a temető melletti parkolóban, Cseszneken a Vár utcai parkolóban, Dudaron pedig az Erdősor utcai parkolóban van lehetőség parkolni.
Ördög-árok, Dudar Ördög-árok, Dudar