Drávacsepely látnivalói

Hosszú-tó

Cím Drávacsepely Dózsa György u. 45.832242 N, 18.137526 E
Kapcsolat Web: www.videkunkkincsei.hu
A Drávacsepelyi Hosszú-tó egy elmocsarasodott, lápos terület volt a Dózsa György utca közvetlen szomszédságában, mely a helyi építési szabályzat szerint tó kialakítására volt kijelölve. Bónis Gyuláné ebben a környezetben valósított meg komplex horgászturisztikai fejlesztést.

A vízfelület a Nádastói árok szelvényében medermélyítéssel nyert kialakítást. A mederkotrás során mintegy 35 000 m3 földtömeg került kitermelésre, melynek eredményeként egy 3,3 ha területű és 51 000 m3 víztérfogatú horgásztó alakult ki. A részben terepbe mélyített víztömeget körültöltés határolja és a vízellátást a Dráva vízrendszeréhez kapcsolódó csatorna, az úgynevezett Nádastói árok biztosítja. A horgásztó vízszint szabályozását egy kombinált műtárgy – 9,2 fm hosszú, 40 cm átmérőjű betoncső alagút - beépítésével érték el, mely a tó lecsapolását és az esetleges árvizek levezetését is szolgálja.

A tótól déli irányban épült meg az a központi épület, az úgynevezett „Horgászház”, mely akadálymentes parkolóval kapcsolódik a település közúthálózatához. A belső tér kialakításánál törekedtek arra, hogy a teljes körű akadálymentesítésen túl az épület alkalmas legyen kisebb társaságok és természetesen egyéni horgász vendégek fogadására is. Kialakításra került egy társalgó, mely hűvösebb idő esetén is használható, valamint egy külső, a hagyományos ormánsági építészeti stílusra emlékeztető tornác.
Hosszú-tó, Drávacsepely Hosszú-tó, Drávacsepely Hosszú-tó, Drávacsepely