Dörgicse látnivalói

Levendula Major

Cím Dörgicse Fő u. 58. 46.920842 N, 17.725094 E
Levendulaültetvényeinknek a legalkalmasabb helyet a Balaton-felvidéken találtuk meg, amelynek meszes, köves talaja nemcsak a levendula, de más gyógynövények számára is ideális. Soha nem a föld a rossz, csupán meg kell találni a hozzá megfelelő növényt.

Az első levendulatöveket Pannonhalmán vásároltuk meg a 2000-es évek elején az apátságtól. A már nyugdíjba vonult Szecsődi Pál főkertész szárnyai alatt kezdtük el a telepítést és tanultuk meg a fortélyokat. Az első évben Lavandula x intermedia, vagyis angol/hibrid levendula ültetvényt telepítettünk. A második évtől már orvosi/francia levendula, vagyis Lavandula angustifolia ültetvényünk is virágzott a mezőn. Mára 6 hektáron lilul az illatos gyógynövény. fbrl

Kezdetben a legfontosabb az volt, hogy levendulaolajat készítsünk, mert tudtuk, hogy fantasztikus gyógyereje van, amelyet szerettünk volna minél több emberhez eljuttatni. Annál is inkább, mert ami a boltokban kapható, annak a kilencven százaléka hamis.

Magyarország mindig is a gyógynövények hazája volt, de mára sajnos a természetes alapú gyógyító készítményeket a szintetikus ipar szinte teljesen kiszorította. Csakhogy míg a szintetikus molekulák telítik a szervezetet, amely így nem is tudja úgy befogadni és feldolgozni azokat, addig a növényieket, amelyek velünk együtt fejlődtek a földtörténet során, nagyon jól ismerjük és úgy illeszkednek hozzánk, mint kulcs a zárba. A legjobb, ha a gyógyító integrálni tudja az akadémikus és a hagyományos gyógymódokat, így élni tud az orvostudomány fantasztikus vívmányaival is, de nem felejti el az ősök tapasztalatait, tudását sem.

A több, mint ezer éves ikerrom így, megtépázva a történelem viharaitól is, igen erőteljesen jelen van, jó érzés benne – körülötte lenni. Arra érzékeny emberek ezt a levendula virágában és olajában is felfedezni vélik. Mint ahogy a szőlőben is megjelenik a „terra", a termőföld helyi adottsága, úgy jelenik meg a levendulában is a környezet természeti sajátossága.

Nagyon fontosnak tartjuk az organikus biogazdálkodást. A talajéletet semmivel sem szabad megzavarni, sem gyom-, vagy rovarirtóval, mert akkor eltűnnek azok a flóra- és fauna elemek, melyek az ültetvény egységes energetikájához, egészségéhez elengedhetetlenek. A steril monokultúrák látványa csak egy pillanatig megkapó, a biodiverzitás eltűnésével és gyomirtózással sebezhetővé válnak a növények. Olyan vidék ez, ahol a természet befogadta az embert, aki cserébe tiszteletben tartja annak törvényeit, így tökéletes harmóniában vannak egymással.

Rendezvények
Az ember élete kitüntetett időszakokkal tűzdelt, fordulópontokkal, melyek rítusai különleges környezetet kívánnak. Számunkra a levendula virágzásnál nincs gyönyörűbb látvány, különösképpen nem a Balaton-felvidéken, ahol a történelem és a természet csodái egyesülnek. Erdő szélén elhelyezkedő Majorunk a Balatonra néző, lila levendula "tenger" borította lankáival, Árpád-kori romok titokzatos kisugárzásával, a környéket belengő gyógynövények illatával magával ragadó, méltó helyszíne lehet az ember jeles alkalmainak. Legyen szó keresztelőről, eljegyzésről, esküvői szertartásról, házassági évfordulóról, szeretettel fogadjuk a megtisztelő érdeklődéseket.

Fotózás
A virágzó levendulamezők, rózsabokrokkal, számos gyógynövénnyel, kortárs szobrokkal és pihenő padokkal tarkított bemutatókertünk kiváló hátteret és számos témát biztosíthat fotózásoknak, forgatásoknak. Magán, vagy kereskedelmi célú fotózással kapcsolatos részletekért, időpontfoglalásért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba!
Levendula Major, Dörgicse Levendula Major, Dörgicse Levendula Major, Dörgicse