Dömsöd látnivalói

Szőgyényi Sándor Emlékház

Cím Dömsöd Baross Gábor utca 8. 47.088121 N, 19.013819 E
Az emlékház 1955-ben épült vályogtéglából, majd később hozzátoldottak téglarészeket. Nevét az alapító és magángyűjtő Jancsó Attila dédapjáról kapta. Egy több mint 2000 db-ból álló gyűjtemény tárul a kedves látogató elé. Nem tudja az ember hova nézzen, mert minden négyzetcentiméteren érdekesebbnél érdekesebb tárgyak állnak, idézve a múltat.

A kiállítás anyaga több éves gyűjtőmunka eredménye, ami a mai napig is állandóan gyarapodik a község lakossága adományaiból. Szőgyényi Sándor egy szegény földműves család 6. gyermeke volt, míg felesége egy móri vincellér család egyetlen leánya. E két ember és két család életét hivatott az emlékház megismertetni az odalátogatóval, illetve egy ifjú régiséggyűjtő és amatőr helytörténész munkásságát.

A látogató öt helységen keresztül barangolhat a múltban mely egy konyha, egy tisztaszoba, egy kamra, egy gazdasági épület és külön részt foglal el Dömsöd község egy kiemelkedő volt pedagógusának hagyatéka. Szabó Lajosé, akinek első múzeumunkat köszönhetjük: a Petőfi Emlékmúzeumot. Egyetlen fia adományából sok költöztetés után tért vissza ez a komplett hagyaték kicsiny községünkbe.

Szeretettel ajánljuk az emlékházat minden korosztálynak egyaránt a kicsiknek, hogy megismerjék múltukat és az időseknek, is hogy újra belecsöppenhessenek abba. Reméljük felkeltettük az érdeklődésüket, ha Dömsödön járnak, ne hagyják ki!
Szőgyényi Sándor Emlékház, Dömsöd Szőgyényi Sándor Emlékház, Dömsöd Szőgyényi Sándor Emlékház, Dömsöd