Dömös látnivalói

Körtúra Rám-szakadék - Lukács-árok

Cím Dömös külterület 47.757162 N, 18.910583 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Táv 7 km, szintemelkedés 200 m (menetidő 3 óra).
Dömösre (személyautón kívül)legbiztosabban a Szentedre-Esztergom között járó autóbusszal juthatunk. Ha autóbusszal érkezünk, akkor a hajóállomás utáni megállónál szálljunk le.
Ha gépkocsival jövünk, akkor célszerűen a Lukács-árok bejáratánál parkoljunk. Innen a templom mellett elhaladó piros sáv jelzésen indulunk el.
Néhány méter után csatlakozik hozzánk a hajóállomástól érkező sárga és zöld sáv jelzés. A Malom-patakban vezet az út. Onnan a zöld sáv jelet követjük tovább, amely eleinte együtt vezet a piros sávval. A sárga sáv valamivel a forrás után jobbra eltér, ezen fogunk visszajönni.
Gépkocsival érdemes a Lukács-árok alatti parkolóban leállni és a műúton továbbmenni kb. 100 métert. Itt jön át a patakon zöld sáv jelzés és indul jobbra a Rám-szakadékba.

A romantikus, vízeséssel tarkított, szurdokvölgyben a biztonságos mozgást több helyen láncok segítik. Óvatosan közlekedjünk!
A Szurdok rész után felérünk az Árpádvár és a Jász-hegy-üstöke közötti nyeregbe, ahol újra találkozunk a sárga sáv jelzéssel.
Néhány métert együtt halad a két jelzés, ebbe az irányba megyünk mi is. Majd amikor szétválnak a jelek, a sárgán megyünk lefelé, a Lukács-árokba. Balra van az árokban a Fényes-forrás, a sárga kör jelzés vezet oda.
Visszatérve a sáv jelzésre, hol meredekebben, hol kevésbé meredek úton érkezünk a parkolóhoz.
Bélyegzési lehetőség: Dömös.
Forrás: www.fsz.bme.hu
Körtúra Rám-szakadék - Lukács-árok, Dömös