Dömös látnivalói

Körtúra Pédikálószék - Királykuti-nyereg

Cím Dömös külterület 47.757162 N, 18.910583 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Táv 12 km, szintemelkedés 450 m (menetidő 6 óra).
Dömösre (személyautón kívül) legbiztosabban a Szentedre-Esztergom között járó autóbusszal juthatunk. Ha autóbusszal érkezünk, akkor a hajóállomás utáni megállónál szálljunk le.

Ha gépkocsival jövünk, akkor célszerűen a Lukács-árok bejáratánál parkoljunk. Innen a templom mellett elhaladó piros sáv jelzésen indulunk el. Néhány méter után csatlakozik hozzánk a hajóállomástól érkező sárga és zöld sáv jelzés.

A Malom-patakban vezet az út. A Kaincz-forrásnál indul a piros háromszög jelzés, amely a Prédikálószékre vezet fel. Hosszú és meredek emelkedő következik, ám a látvány itt is megéri a fáradságot. Előbb a Vadálló kövek változatos sziklatornyai és róluk a kilátás, a csúcson pedig a Dunakanyar látványa ejt bámulatba minket. Utunkat a Keserűs-hegy gerincén folytatjuk tovább. Ezen jobbra (északnyugat felé) a Király-kúti-nyeregbe, s onnan a Szőke-forrás völgyén visszamegyünk Dömösre. A Király-kút gyér vizű forrás.

A piros háromszög jelzés a forrástól Dobogókőre, a piros sáv másik ága a Lom-hegyi-nyergen át Kiskovácsiba vezet. Átmegyünk egy feltáró úton, majd az Akasztó-hegynél jobbra fordulunk (a piros kereszt jelzés a Tüskés-hegyen át Pilisszent-lászlóra vezet) és leereszkedünk a Király-kúthoz, ahol találkozunk a piros sáv jelzéssel. A Király-kúti-nyeregben átmegyünk az erdészeti műúton és folyamatos lejtőn haladunk. Párhuzamosan halad egy erdészeti út is (nem aszfaltos), de csak sáros időben érdemes ezen menni. Jó útviszonyok mellett a patak mellett menjünk, sokkal szebb ez az út.

Másfél-két kilométer után balról csatlakozik hozzánk a Rám-szakadék felől érkező zöld sáv, majd nemsokára a Lukács-árok sárga sáv jelzése is, és most már a három jelzés együttesen ér a Kainz-forráshoz és a már ismert úton Dömösre. Bélyegzési lehetőség: Dömös.
Forrás: www.fsz.bme.hu.
Körtúra Pédikálószék - Királykuti-nyereg, Dömös