Dombóvár látnivalói

Tüskei-tó

Cím Dombóvár külterület 46.399733 N, 18.142259 E
Kapcsolat Telefon: 74/461-463
Egyesületünk fő vízterülete a Dombóvár határában fekvő 52 hektáros Tüskei-tó, mely Tolna megye harmadik legnagyobb területtel rendelkező horgászvize.
A víz Dombóvár minden irányából megközelíthető, a horgásztó a város szélén terül el. (A 61-es számú főútról kell lefordulni, Tamási felől érkezve jobbra, a városba beérve.)

A tónál elterülő parkolóig jó minőségű, aszfaltozott út vezet. Az autót a kijelölt parkolóban kell hagyni, a vízparton kerékpár kivételével tilos járművel közlekedni. A parkolóban található a büfé, ahol kávé, italok és szendvicsek is kaphatók.
Napijegy a tóparton lévő halőrházban váltható, szintén a halőrnél bérelhető csónak. Ezenkívül a halőrházban egy horgászbolt is üzemel, ahol csalikon és kiegészítőkön kívül akár komplett felszerelés (új és használt) is vásárolható.

Megérkezve a partra először a középső tó látványa fogad bennünket. Ez a tó nyílt vízi része. Itt fenekező és úszós módszerrel egyaránt érdemes próbálkozni, egyre inkább a finomszerelékes technikák veszik át az uralmat. Ettől délre található az alsó tó, mely jellegében teljesen eltér az előzőtől. Itt elárasztott bokrokat, fákat találunk, melyek jó haltartó helyek. Ezek egy része partról is jól meghorgászható, de csónakból az igazi.

A Tüskei-tó legérdekesebb része az észak felé hosszan elhúzódó felső tó, melynek nádasai, alámosott fái, tuskósai már magukban is idilli látványt nyújtanak, de a bennük lakó halak teszik teljessé az élményt!
Horgászni partról a legtöbb helyen csak stégekről lehet, melyek szabadon elfoglalhatók, de a tulajdonos érkezésekor ezeket át kell adni.
Csónak kölcsönzésére is lehetőség van, így könnyebben megkereshetjük a halakat, illetve gyönyörködhetünk a vadregényes tájban, melynek jelentős része a partról nem tárul elénk.

A tó fő hala a ponty, de sokan a kapitális harcsák miatt keresik fel vizünket. (A rekordlistán minden évben megtalálhatóak a tüskei harcsák). Szépen fogják a süllőt (időnként 5 kg felett), gyakran tépik a zsinórt a 10 kg körüli amurok. A tó fehérhal állománya is jelentős.
Tüskei-tó, Dombóvár