Dombegyház látnivalói

Szent Kornélia Kápolna

Cím Dombegyház külterület 46.363834 N, 21.131946 E
Kapcsolat Web: www.oroshaza-delbekes.hu
Dombegyháza határában, az úgynevezett Kriptáj-halom előtt található a Szent Kornélia kápolna, melyet az egykori Csanád megyei főispán, Lonovics József és az ünnepelt operaénekesnő, Hollósy Kornélia dédunokája épített újra 1996-97-ben.
A korábban itt található kápolna kriptája 1942-ig volt a Lonovics család temetkezési helye, ám a háború után teljesen elpusztították azt, még a halottak, köztük a nemzetközi szinten is ünnepelt Hollósy Kornélia földi maradványait sem kímélték.

Dr. Bisztray Tamásné, született Csáky Kornélia, a házaspár dédunokája kárpótlás révén visszakapta ősei földjét, majd elhatározta, hogy helyreállíttatja a kápolnát.

A munkálatokkal Tasnády Károly békéscsabai építészmérnököt és Marosán György battonyai építőmestert bízták meg, az oltárképet pedig Patay László készítette.

Az alapkövet Bajnai István esperes helyezte el, az elkészült kápolnát Gyulay Endre püspök szentelte meg 1997. október 11-én.

A dombegyházi Szent Kornélia kápolna késői klasszicista stílusban épült meg, magassága a toronnyal együtt valamivel több, mint hét méter. Hossza 6,15 méter, belső alapterülete 15 négyzetméter.
Szent Kornélia Kápolna, Dombegyház Szent Kornélia Kápolna, Dombegyház Szent Kornélia Kápolna, Dombegyház