Domaszék látnivalói

Vasútmúzeum

Cím Domaszék Sárkányhegy u. 46.251509 N, 20.003174 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Szegeden már az 1870-es években, még az 1879-es árvizi katasztrófa előtt igény formálódott az alsótanyai kapitányság területének közlekedési, áruszállítási vérkeringésbe való bekapcsolására, mivel 1869-ben megindult a vaúti közlekedés az Alföld-Fiumei Vasút első kiépített szakaszán, amelyet később aztán Nagyváradot és Fiuméit is összekötötte. A tágas, mezővárosiass jellegű határból a szekérkocsis közlekedés volt az egyetlen alternatíva, így a külsőségeken élőknek az idővel és olykor az időjárással is dacolva kellett bejutniuk a városba.

1927 és 1975 között működött a szegedi kisvasút, illetve gazdasági vasút. Egyik ága Ásotthalomig, másik ága Pusztamérgesig járt, segítve az emberek életét kisiskolásoktól az idősekig. Jelentősége a tanyai és kiskertes életforma fenntartásában elvitathatatlan. Mint másfelé az alföldön, itt is sokan őrzik még kedves emlékeiket az egykori vonalról, ahogy itt becézgették, "madzagvasútról". 2015-ben koszorúzással emlékeztek meg bezárásának 40 éves évfordulójáról az egykori Rudolf téren, Szeged szívében.

1926. márciusában kezdődött meg a keskeny nyomtávú vasút építése. A 1930-as években napi 1500- 1800 utasa volt, ami folyamatosan emelkedett. Kezdetben egészen a Roosvelt térig járt, ahol régen a piac volt (akkori nevén Makai-piacz), így a tanyai termékek egyenesen a vásárlókhoz jutottak. A vonal hosszúsága 78 kilométer volt. Megszüntetését az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció mondta ki. 1975. augusztus 31-én szűnt meg. 1971-ben A Szegedi Madzagvasút címmel (rendező: Vinkler György, szerkesztő: Rockenbauer Pál) filmet készítettek a kisvasútról, a Magyarország kisvasútjai című dokumentumfilm-sorozat részeként.

A domaszéki állomásépület teljes felújítása és vasúttörténeti kiállítás anyagainak összeállítása 2008-tól folyamatosan zajlik a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány, a Szegedi Gazdasági Vasút Történeti, Helytörténeti Közhasznú Egyesület, Engi József nyugdíjas vasutas mérnök és a helyi lakosok felajánlásainak segítségével. Az épület felújítási munkálatait 2011 decemberében zárta le az Önkormányzat, melyet Európai Uniós forrásokból valósított meg. Szintén uniós forrásból valósult meg az a fejlesztés is és talán ennek a projektnek a kapcsán kapta a múzeum a legnagyobb és legkülönlegesebb kiállítási darabját: egy eredeti kisvasúton közlekedett mozdonyt és egy hozzá tartozó teherkocsit.
Vasútmúzeum, Domaszék Vasútmúzeum, Domaszék Vasútmúzeum, Domaszék