Domaszék látnivalói

Szent Kereszt templom

Cím Domaszék Dózsa György utca 46.243034 N, 20.003265 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Domaszék 1952-ben vált önálló településsé, a belterületi rész a 70-es években kezdett kiépülni. Az 1938-ban felszentelt Zöldfás templom messze esett a falu központjától, így az emberek szükségét érezték egy új, a faluközpontban elhelyezkedő templom megépítésének, mondván: "Egy falu nem falu torony nélkül!"

A templom alapkőletétele 1985 szeptemberében volt és utána azonnal meg is indultak a munkálatok. A templomépítés kezdeményezője Varga Ferenc a Zöldfás-templom plébánosa volt. Sajnos ő már nem élhette meg a templom felépülését. Utóda Lackó Ferenc plébános szervezte meg a templom építését. A templom a lakosság összefogásának köszönhetően épült meg három év alatt. 1988. szeptember 11-én került sor a felszentelésére. A templom terveit Perczel Dénes budapesti mérnök készítette, az építés vezetője Báló József volt, a makói Délép generálkivitelezője. A templom külső méretei: 27 m hosszú és 14 m széles, belső mérete: 12 m hosszú és 14 m széles a szentély fala 17 m, a templomtér magassága 15 m. A torony 28 m magas acélvázból áll, palafedéssel, villámhárítóval ellátva. A harangok súlya a toronyban 75, ill. 135 kg. A falak kívül belül fehérre vannak meszelve, a padló burkolata kubai márványból készült. A szentély szemközti falán lévő nagy kereszt a tervező mérnök alkotása, francia rézlemezből készült, 2,82 m magas. A színes ablakok szintén a tervező alkotásai.

A templom alakjával a település címerében is találkozhatunk. A bejárat két oldalán a világháborúban elesett hősi halottak névsora található. Érdekessége, hogy falazata egy, a római Szent Péter templomból "áthelyezett" téglát is tartalmaz.
Szent Kereszt templom, Domaszék Szent Kereszt templom, Domaszék Szent Kereszt templom, Domaszék