Dióskál látnivalói

Pogányvár

Cím Dióskál külterület 46.664347 N, 17.064154 E
Kapcsolat Web: www.evfaja.okotars.hu
A zalai dombvidék leg-keletibb oldalán, a Zala folyó melletti kis falvaktól koszorúzva, található egy 300 méter magas hegy, Dióskál község felett.A Pogányvár legendája a török korig nyúlik vissza, akárcsak, a hely ősi elnevezése.

E hegynek a tetejéről, fantasztikus kilátás nyílik a Balaton keszthelyi öblére.
A helytörténet kutatója, Deli Alfréd, egy hegyről, amelynek tetején az óriás hársfa áll, kerek történettel ismertet meg bennünket! A Pogányvári hegyen palánkvár, török őrhely volt. A szájhagyomány megőrizte Pili basa nevét, a hegy egyik magaslatát ma is Pilivárnak hívják.

A „Pili basa, nagy a hasa, beleférne 50 kacsa.” mondóka ma is ismert. A szájhagyomány szerint a basa lánya szerelemes lett egy helyi birtokosba, Szegi Tamásba, s mivel nem lehetett a férfié, öngyilkos lett. A legenda szerint szelleme teliholdkor ma is kísért Pilivárban. Egy másik legenda szerint Pogányvár alatt egy akkora üreg van, amiben a török időket megelőzően a korabeli falu jószágostól, mindenestől elfért. Később a törökök ebben az üregben tárolták a környékről kisarcolt aranyat. Az utolsó basa berobbantatta a barlangot benne az arannyal, s a legenda szerint a kincs ma is a hegy gyomrában pihen.

A helyet, a Pili vár tetejét, az oda ültetett hársfa jelöli.
Pogányvár, Dióskál Pogányvár, Dióskál Pogányvár, Dióskál