Gárdony látnivalói
Madárdal tanösvény
Cím
Gárdony
Dinnyés külterület
47.172467 N, 18.562132 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 30/663-4630
Web: www.dunaipoly.hu
Email küldése
2010-ben alakították ki Dinnyés határában a több részből álló Madárdal tanösvényt.
A tanösvény első része (Müller István túra) 9 állomást érint, amelyek a Dinnyési-fertő növény- és állatvilágát mutatják be. A 3 km-es körséta végig sík terepen halad, útközben gyönyörködhetünk a nádasok, szigetek élővilágában, a kilátóból csodálhatjuk az egész fertőt.
A második túra (Szikes túra) 4 km-es, a Dinnyési-fertő mentén halad, itt csatlakozik a seregélyesi tanösvényekhez.
A tanösvény harmadik része (Tóparti túra) pedig Dinnyésről Agárdra vezet, a Velencei-tó partján (8 km).

Az összességében 15 km hosszú Madárdal-tanösvény a Velencei-tó és a dinnyési Fertő védelmi terület madár-és növényvilágának, természeti érdekességeinek megismerését teszi lehetővé.
A 3 km-es túra, amely a legendás hírű természetvédőről, Müller Istvánról kapta nevét, a Velencei-tó és környéke jellegzetes vízimadár világát mutatja be. Az ide látogatók megleshetik a pallóhidakról a nyári ludak, kócsagok, gémek életét. A szikes túra keretében bíbicekkel, kékbegyekkel, piroslábú cankókkal találkozhatunk.

A tóparti túrán a jellegzetes Velencei-tavi tájban gyönyörködhetünk. Leghíresebb halai a területnek az őshonos ragadozó halak. Harcsa, süllő, csuka és balin tizedeli a kisebb. A tanösvény több pontján hangos táblák segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók szolgálják. A tanösvény érdekessége a 30 nagyméretű festmény, amely a térség növényeit, állatait, geológiai érdekességeit mutatja be.

Megközelítése:
A Müller István túra Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati végénél kezdődik.
Déli irányban a Szikes túra útvonala kapcsolódik hozzá, amely a Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet.
Gépjárművel az M7-es autópályáról a Székesfehérvár kelet csomópontnál kell letérni a 7-es főútra Dinnyés felé.