Devecser látnivalói

Rotary ház

Cím Devecser Árpád u. 7. 47.107539 N, 17.436309 E
Kapcsolat Telefon: 30/384-4749 Web: www.devecser.hu
Tragédia, összefogás, újjászületés
A vörösiszap-katasztrófa emlékkiállítása a Rotary Házban

„ …amikor az ördög úgy döntött, hogy az ő vörös nyelvével végignyalja Devecsert… „

2010. október 4-én a déli órákban kiszakadt az ajkai timföldgyár iszaptározójának az északnyugati sarka, és erősen lúgos tartalmával elárasztotta a Torna patak mentén lévő településeket. Egy nem kívánt hírnévre tettünk szert, amikor egy nap alatt megtudhatta a világ, hogy itt, Európa közepén van egy falu, Kolontár és létezik egy kisváros, Devecser.

A döbbenet órái után nálunk olyan történt, ami az egész világon párját ritkítja. Egy ország, egy nemzet fogott össze értünk. E kiállítás emlékezés a vészterhes napokra. Emléket állít az odaadó, a bajbajutottakon segítő honfitársainknak és végigköveti az újjáépítés folyamatát. Köszönetet mond azoknak, akik akárcsak egy szívből jövő, őszinte sóhajjal is velünk voltak azokban a hónapokban.

A kiállításon filmvetítés látható az első órák történéseiből. Fotók és a tárlókban található konzervált tárgyak segítenek felidézni a tragédiát. A gyűjtemény nem a „katasztrófaturizmus”, hanem a sosem feledett köszönet és hála helyszíne.

A kiállításnak hármas szándéka van. Az említett köszönetmondás mellett a másik cél felhívni a figyelmet arra, hogy a jövőben próbáljunk meg okosabban vigyázni erre a ránk bízott gyönyörű világra. Végül szándékunk, hogy felmutassuk azt az értékünket, amire az itt látható példa szerint is mi magyarok joggal lehetünk büszkék: nekünk olyan Hazánk van, amelyik nem hagyja magára a bajbajutottat.

A ház az elmúlt évek során nemzetközi ismertségre tett szert. Vendégkönyvünk tanúsága szerint már minden kontinensről érkeztek hozzánk látogatók. Európa szinte összes országából voltak vendégeink és a könyv őriz kínai, japán és arab írásjegyeket is. (Külföldi vendég látogatási szándéka esetén tolmács szükséges.) Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a kiállítás nagy hatással van a látogatókra. Iskolai, osztálykirándulások alkalmával elnyeri a nehezebben leköthető gyermekek figyelmét is. (Elsősorban általános iskola felsős, illetve ennél idősebb diákok számára ajánlott.)

A kiállítás helyszíne a Rotary Ház, amely az elöntött területen lévő, mementóházként fennmaradt épületben található. A százéves, valaha postának és postamesteri lakásnak épült ház, a Rotary Klub és Devecser Város Önkormányzatának összefogásával lett felújítva.

A ház előtt nagy tér található, ahol személyautóval és autóbusszal is kényelmesen lehet parkolni. A tömegközlekedéssel érkezőknek is elérhető távolságra van a gyűjtemény, hisz a buszpályaudvartól és a vasútállomástól is csak néhányszáz méterre található, így egy kellemes sétával elérhető.
A kiállítás látogatása INGYENES! (…hisz tőlünk sem kértek pénz azok a segítő kezek)

Nyitva tartás:
Hétfőtől péntekig, 08-16 óráig, de előzetes egyeztetés esetén, lehetőség szerint nyitva tartási időn kívül illetve hétvégén is fogadunk vendéget.

A kiállítás kezdetén, egy külön tárlaton betekintést nyerhetnek a régi mezőváros életébe. A hozzánk első ízben látogatók egyfajta kapaszkodót kaphatnak Devecserről és szűkebb hazánkról, a Somló-vidékről. A vendégek a ház megtekintése során, szintén ingyenes tárlatvezetést kapnak. (Szervezett, több helyszínt meglátogató csoportok egy bő órával számolhatnak.)
A kiállítótér méretei adta lehetőségek szerint egyszerre maximum egy busznyi látogatót (40-50 személy) tudunk fogadni, de az egyedül érkező látogató is ugyanabban a fogadtatásban részesül, mint a nagyobb csoportok. A tárlatvezetés biztosítása és a csoportok átfedésének elkerülése okán kérjük, hogy látogatási szándékukat lehetőség szerint jelezzék.
Rotary ház, Devecser