Devecser látnivalói

Devecseri Szentkút

Cím Devecser külterület 47.099440 N, 17.468610 E
A Szentkút Kolontár és Devecser között a vasúti töltés mellett található. A története nem ismeretes, de a forrásnál lévő kőkereszt 1870-ről tanúskodik. 1980 és 1990 között a Szűz Máriát ábrázoló szobrot összetörve a forrás medencében találták - feltehetően megrongálták -, melyet összeragasztották és lefestve visszaállították, és a mai napig is ott áll. A Szentkutat elkerülte a 2010-es Ajkai vörösiszap-katasztrófa.

A Szentkút 130 éve létezik, eredetéről azonban nem sokat tudni. Az biztos, hogy számos csoda történt a víz hatására: bőrbetegségek gyógyultak meg, egy zarándok pedig állítja, félévnyi vízivás és fohász mellett kigyógyult a gyomorrákból. De olyan történetről is hallani, hogy egy kétéves kislány feje, arca, szeme gyógyíthatatlannak tűnő váladékozó sebekkel volt tele, többször megmosták a Szentkút vizével. Nem csak a szemét tudta kinyitni, de teljesen felépült betegségéből.

A csodás gyógyulások ellenére, amikor a vasútépítés miatt be akarták temetni a forrást, a helybéliek furcsa morajlást hallottak éjszakánként a kegyhely felől. Miután letettek szándékukról, a zaj megszünt.
Devecseri Szentkút, Devecser