Dévaványa látnivalói

Réhelyi Tanösvény

Cím Dévaványa Réhely 47.081417 N, 20.935493 E
Kapcsolat Web: www.devavanya.kornyeke.hu
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi tanösvényének kiinduló és érkező pontja a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont.

A tanösvény öt számozott állomáson és kiegészítő pontokon keresztül mutatja be a Dévaványai-Ecsegi puszták jellegzetes élőhelyeit, fontosabb növény- és állatfajait. Az útvonal a túzokok bemutatását szolgáló volier mentén került kialakításra, így testközelből figyelhető meg Európa legnagyobb tömegű röpképes madara. A nagy kilátótoronyról csodálatos kilátás nyílik Közép-Európa egyik legfontosabb túzok dürgőhelyére.

A tanösvény végigjárásával az érdeklődők régi magyar háziállataink közül a magyar szürke szarvasmarhát és a bivalyt is megismerhetik. Az 1,7 km-es útvonal gyalogosan körülbelül 1 óra alatt végigjárható.

A tanösvény állomásai
1. Elmocsarasodott csatorna
2. Szikes puszta élővilága
3. Túzok élőhelye és megfigyelése
4. Pettyegetett őszirózsa és sziki kocsord élőhelye
5. Mesterséges tó élővilága

Réhelyi tanösvény nyitvatartása
A tanösvény látogatása belépődíjhoz kötött, mely tartalmazza a Réhelyi Látogatóközpont múzeumépületében található "A Nagy-Sárrét jelene és múltja", valamint "A túzok védelme Magyarországon" állandó kiállítások, továbbá a túzok és számos őshonos háziállat, gyógynövényes kert megtekintését is.
Réhelyi Tanösvény, Dévaványa