Detk látnivalói

Kőhíd

Cím Detk József Attila út 47.744611 N, 20.092470 E
Kapcsolat Web: www.kekesonline.hu
Detk különleges hídja az 1813-ban Markmüller Károly egri mérnök tervei alapján készült híd, építője Rábl Károly. Erre emléktábla hívja fel a figyelmet a híd park felőli oldalán, amit átadásának 200. évfordulójára emelt a település önkormányzata.

Az idő természetesen nyomott hagyott a hídon is, a templom felőli nyílását az 1970-es években eltömedékelték. Az 1999. évi árvizet követően a híd kezelője a tömedékelést eltávolította, ekkor vált láthatóvá a kőboltoztat kritikus állapota. A hidat alá kellet dúcolni és a forgalmat korlátozni. A híd felújítási tervei 1999-ben elkészültek, a rá következő évben megtörtént a felújítás.

A híd mellett gyalogos híd is áll, 1993-ban készítette az önkormányzat az acél gerendatartós fahidat. A vasbeton alépítményeket és az acél főtartót a Mátra Erőmű Rt. építette, a fa pályaszerkezetet és korlátokat Bot László erdélyi fafaragó mester készítette. Az eredeti, szépen faragott korlátot 2008-ban lecserélték, akkortól egyszerűbb, kerítés jellegű oldalfal védte az átkelőket.

Különleges látványt nyújt a két jegesmedve szobra, gyerekek kedvelt játszóhelye.
Kőhíd, Detk