Deszk látnivalói

Az ország legnagyobb rózsakertje

Cím Deszk Szőreg sor 46.226942 N, 20.214945 E
Kapcsolat Web: www.deszk.hu
Az Európai Bizottság 2012. július 16-án jegyezte be az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába a Szőregi rózsatő elnevezést (678/2012/EU rendelet). A Szőregi rózsatő oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett nemes rózsatövet Magyarország területén a következő, Csongrád megyei települések közigazgatási határain belül állítják elő: Szeged-Szőreg, Szeged-Mihálytelek, Szeged-Gyálarét, Algyő, Deszk, Újszentiván, Kübekháza, Tiszasziget.

A szőregi rózsatő egy különleges magyar tájon, a Tisza-Maros szögben nevelkedik. Csak ezen a magas humusztartalmú helyen lehet ilyen kiváló minőségű rózsatövet termelni. A talaj vízháztartása, vízmegtartó képessége itt a legjobb, a folyók közelsége miatt kedvező az öntözési lehetőség, továbbá megfelelő a páratartalom, ami szintén feltétele az „extra” áru megtermelésének. Megfelelő az éghajlat, itt legkedvezőbb hosszúságú a tenyészidőszak az egész országban. Mindezek befolyásolják a rózsatövek gyökérzetének fejlődését, az intenzív tőhajtásképződést, a virág élénkebb színének kialakulását, a vastagabb, érettebb ágak képződését, amelyek biztosítják a megbízhatóbb, hosszabb tárolási időt, a telepítés utáni biztonságos eredést. Magyarországon ez az egyetlen szervezett, nagy kiterjedésű rózsatő termesztő körzet.

Deszk közigazgatási területén mintegy tucatnyi család, vagy családi vállalkozásból kinőtt cég termeszt rózsatöveket. Közöttük a legnagyobb a Tóth család által alapított AGRIROSE Kft., mely 40 hektáros területen termeszti e csodálatos virágot. Deszk határában virágzás idején illatos színes, egybefüggő rózsaszőnyeg uralja a látómezőt, mely egyaránt kellemes a testnek és a léleknek is.
Az ország legnagyobb rózsakertje, Deszk Az ország legnagyobb rózsakertje, Deszk Az ország legnagyobb rózsakertje, Deszk