Derekegyház látnivalói

Károlyi-kastély

Cím Derekegyház Kossuth u. 1. 46.581104 N, 20.356927 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A település legkorábbi, épségben fennmaradt építménye a Károlyi-Weiss kastély, amely 1769-ben épült ún. bécsi barokk stílusban. A téglalap alakú, 4+3+4 tengelyes, egyemeletes épület középrizalitját háromszögű timpanon koronázza meg. A hosszanti homlokzataihoz későbbi, romantikus stílusú, öntöttvas szerkezetű veranda és előtető kapcsolódik. A kastély mai formáját az 1932-es neobarokk átépítésekor nyerte el, amikor egy manzárd emelettel toldották meg. Az épülethez tartozik az egykori kápolna és a harangláb is.

A kastély részét képezte a 150 holdas park, amely három fő részre tagolódott: a kastélytól keletre eső rész volt az angol kert, amelyet a fácános kert zárt le, míg a kastély másik oldalán az ún. füves kert terült el. A kastély eredeti berendezését a II. világháború során teljesen elhordták. (Néhány festmény utólag a szentesi Koszta József Múzeum gyűjteményébe került.)

Az épületet 1946-ban államosították. 1949-től Szakosított Szociális Otthon működött a felnőtt korú, súlyos értelmi fogyatékosok gondozására.

A kastélyt mintegy 5 hektár kiterjedésű őspark veszi körül, amelynek területe helyi védelem alatt áll. A park legértékesebb növényei az idős, nagyméretű tölgyek, gesztenyék és japánakácok az épület közvetlen közelében. A távolabbi részek növényállománya besűrűsödött. A park egyike magyarországi történeti kertjeinek.
Károlyi-kastély, Derekegyház Károlyi-kastély, Derekegyház Károlyi-kastély, Derekegyház