Demjén látnivalói

Levendula Park

Cím Demjén Széchenyi út 75. 47.822442 N, 20.333527 E
Kapcsolat Telefon: 70/389-1000 Email küldése
2014 októberében ültettük el az 1000 tőből álló levendula ültetvényünket. Az ültetvényben francia levendula (Lavandula angustifolia) tövek találhatóak, melyet még, mint valódi levendula, orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, szagos levendula néven ismerhetünk. A legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt.

A világban 39 faja ismert, de a mi éghajlatunkon csak a francia és az angol levendula elterjedt. Mediterrán évelő növény, mely elbokrosodik, szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mélysötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, télálló.

Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. Jól mézelő, méhek mellé ezt a fajta kell választani. Mélysötét színe miatt szép csokorban is. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való.
Levendula Park, Demjén Levendula Park, Demjén Levendula Park, Demjén