Demjén látnivalói

Borospincék

Cím Demjén Bem József utca 47.824028 N, 20.334800 E
Kapcsolat Web: www.pincefalvak.hu
A Heves megyei Demjén település Egertől délre, Egerszalóktól körülbelül 15 percnyire, a Laskó-patak mellett fekszik. Az Egri borvidék tagja.

A településen mintegy 300 darab borospince található, melyek közül külön említést érdemelnek a Bem utcában és a Szépasszonyvölgy utcában található legszebb pincék.

A Szőlő-hegy alján lévő riolittufa bányászatát a XVIII. században kezdték meg. Az itt bányászott kőből készültek a barokk Eger szobrai, a bazilika díszei.

Az itt élő emberek nem csak pincéiket, hanem gazdasági épületeiket, sőt lakóhelyüket is kőbe vájtan alakították ki. A falu északkeleti határában a Hegyes-kő déli oldalába vájt kőhodály és az északnyugati határban lévő Remete-lak különleges példái ennek a fajta építészetnek.

Előbbi sziklából kifaragott, kőoszlopokkal alátámasztott, 200 nm alapterületű „épület”. A Laskó-patak egyik mellékvölgyének oldalába faragott Remete-lakban pedig állítólag valóban remeték éltek. Külső sziklafalában hat kaptárfülke látható. Hasonló, de jóval több kaptárfülke található a Demjén központja fölé magasodó Bányaél (Kő-tető) sziklafalon is
Borospincék, Demjén