Dég látnivalói

Festetics-kastély

Cím Dég Hunyadi u. 11. 46.874462 N, 18.434081 E
Hazánk egyik legkorábbi, impozáns klasszicista kastélyát Pollack Mihály tervezte. Az épülethez tartozó lenyűgöző szépségű park hazánk legnagyobb angolkertje. Három vízfolyás felduzzasztásával mintegy 2 km hosszúságban alakították ki területén az úgynevezett szerpentin-tavat. A tórendszer központi szigetén áll a park egyik jellegzetessége, a vörös téglás Hollandi-ház, amely a kastélypark leghosszabb hídján át megközelíthető. A dégi Festetics-kastély parkjában többórás sétára is indulhat a látogató.

A Festetics család jóvoltából műemlékben gazdag a település.
A Balaton felé húzódó dúsan termő vidéken, vizek szaggatta tájba épült meg hazánk egyik legcsodálatosabb klasszicista kastélya Pollack Mihály tervei alapján /1815-19/, ahol az Etelkai víz a Bozót-patakkal találkozik.

A kastélyt körülvevő angolpark - az építész-kertépítész érdeme - a ritka értékes növényállományával, a romantikus szigeten található úgynevezett Holland-házzal /Mezőgazdasági Tájmúzeum volt/. Birtokosai a nagymúltú tolnai Festetich család tagjai voltak - oldalági leszármazottai azoknak, akik hazánknak a keszthelyi Georgikont alapító Festetich Györgyöt is adták -, később pedig a Degenfeld-család.

A kastélynak a természettel való kapcsolata olyan csodálatos, amire kevés példa található. Magyarázata az, hogy Pollach Mihály megtanulta, a kastélyépületet a klasszicizmus stílusigénye szerint az angol-kerttel együtt kell megtervezni.
A falu közepén átfolyik a Bozót-patak, amelynek hídján keresztülhaladva a református templom, majd a római katolikus templom tűnik fel. Mindkettő a tájképi kert látványának része. A kertben a kastély közelében sziklakert épült, amely hűtőzőt rejt magában. A lapályon átfolyó Etelka-víz hídja után érünk a kastélyhoz, így északról érkezünk. Balra a régi kiskastély, szemben évszázados tölgyek között a portikusz díszlik kocsifelhajtóval. A napfényes déli oszlopcsarnokból kitekintve tárul fel a park teljes pompájában. Előtérben idős faóriások között hatalmas gyepes tisztás enyhén lejt a völgyében lévő tó felé. Partján fehér-, fekete nyár és hársmatuzsálemek, jegenyenyár és erdei fenyők csoportja. A tó szigetén hollandi kerti lak áll. Régen csak csónakkal lehetett megközelíteni (ma kis híd vezet át).

Kővázákkal ékes lépcső vezet le kettős dór oszlopsorához, az azon túli teniszpályához. Mellette öreg japánakác árnyékában antikizáló sziklabarlang, forrás van. Dór oszlopok között oroszlánfej köpi a vizet.
A kastélytól délkeletre neogótikus kerti házat találunk vadgesztenyék, platánok, bukszusok romantikus ligetében.

Csodálatos az őszi lombszíneződés is, érdemes kirándulni a településre.

KIÁLLÍTÁS
A kastély épületében tematikus kiállítási terek kerültek kialakításra, ahol a vendégek interaktív élményelemeken keresztül, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokkal ismerhetik meg a szabadkőművesség történetét és magyarországi vonatkozásait, a park növényvilágát, a Festetics család életét, valamint a kastély építéstörténetét és azon keresztül építőjének, Pollack Mihálynak a munkásságát is. A család különös érdeklődést mutatott a botanika iránt is, szenvedélyüknek köszönhető, hogy megvalósulhatott az Európa-szerte egyedülálló angolpark kialakítása, melyben számos ősfa és egyéb növénykülönlegesség található. A kiállításban egy eredeti Kossuth-szekrényben megtekinthető a 19. század első feléből származó magyarországi botanikai gyűjtemények néhány érdekes herbáriumlapja, többek között Dégen gyűjtött növények is.
A földszinti termekben megelevenedik a Festetics család sokszínű története, történelmi szerepvállalása, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A könyvtárhelyiség szekrényeibe számos eredeti példány is visszakerült.
Az emeleti helyiségekben szabadkőműves kiállítás került berendezésre, ahol a látogatók különböző interaktív eszközök segítségével és alkalmazásával a korabeli mozgalom egy beavatási ceremóniáján vehetnek részt.

KASTÉLYÉPÜLET
A Kastélyépület, a park bejárata és a parkolók közelében várja a látogatókat, turistafogadó, kiszolgáló funkciókkal és önálló kiállításokkal.
Az épületbe belépve a középső portikusz helyiségei mindenki által látogatott, színvonalasan kialakított fogadó térként várja az ide látogatókat. Az előcsarnokban kapott helyet a jegyárúsító pult, ezt követően jutunk be egy központi kávézó térbe. Ebből a térből differenciáltan meg lehet közelíteni az angolparkot, a fedett kerti portikusz teraszát, a kastélyegyüttest bemutató indító helyiséget és innen indul a jeggyel látogatható 2 fő tematikájú kiállítás. Az enfilade térsor termeiben jeggyel látogatható kiállítás kapott helyet. Az alagsori portikuszban reprezentatív, nagy vizesblokk és ruhatár kapott helyet.
Az emeletre felérve egy mindenki által látogatható fogadó előtérbe érünk. Ebből a térből indul egy vezetett (szabadkőművességet bemutató) kiállítás. Innen közelíthetjük meg a gyerekjátszót, a múzeumpedagógiai foglalkoztatót.

Szabadkőműves kiállítás
A kastély több szálon köthető a szabadkőműves mozgalomhoz: itt őrizték a hazai szabadkőművesek azóta elpusztult titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. Az emeleten interaktív beavatási szertartás, vizuális és audió effektekkel látható. A kiállítási koncepció magáról a szabadkőműves mozgalomról ad teljes képet, bemutatva az angliai kezdeteket, a szabadkőművesség különböző jellegzetességeit Európa és a világ egyes részein.

Kastélytörténet, Festetics családtörténet, valamint a dégi főúri élet bemutatása
A kiállítás keretében megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbija, szórakozási, sportolási szokásai.

HOLLANDI-HÁZ:
KIÁLLÍTÁS, GYÓGYÁSZATI TÉVHITEK
A kastélyparkot övező Szerpentin-tó egyik szigetén álló Hollandi-ház a kastélyegyüttes ikonikus épülete. A fejlesztést követően visszaidézésre került az eredeti, sajátos rendeltetés (földszinten tehenek, emeleten tüdőbeteg grófnő gyógyult az ammóniagőzben).

KASTÉLYPARK
Botanika tematika került feldolgozásra.
Egykori kavicsparter, a lugas és a teniszpálya visszaállítása.
A parkban további korabeli sportfelszerelések és eszközök kipróbálására van lehetőség (akár korabeli öltözetben is) a Festeticsek egykori aktív sportéletének (pl. futball, tenisz, stb.) megidézésére.
Festetics-kastély, Dég Festetics-kastély, Dég Festetics-kastély, Dég Festetics-kastély, Dég