Dédestapolcsány látnivalói

Lázbérci víztározó

Cím Dédestapolcsány külterület 48.193830 N, 20.474883 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Bánhorvátiból a Dédestapolcsányba vezető kanyargós országútról szemünk elé tárul a Bánvölgye egyik impozáns létesítménye a "Lázbérci víztározó".

Az upponyi völgy festői sziklabércei, mészkőszirtjei közötti szurdokszerű völgyében terül el a mesterséges tó. A tárolóban összegyűjtött vizet a Bán és Csernely patakok táplálják és a megtisztított víz Ózd, Kazincbarcika és még sok más település ivóvíz szükségletének ellátását biztosítja. A tó déli oldalán új utat alakítottak ki, amely nagyon szép szálerdőn halad át, és pompás látványt nyújt a mesterséges tó teljes panorámájára.

Az új "tengerszem" az egész tájat megszépíti. A tó teljes feltöltésével a völgy természeti képe megváltozott. A tavat körülölelő erdő zöld színe rávetődik a tiszta víztükörre, és a tájat enyhet adó hűs oázissá szelídíti. A nyári hőséget állandóan hűs fuvalom váltja fel, felüdülést nyújtva a kirándulók számára.

A lázbérci víztároló Bánhorvátitól délnyugatra, mintegy 4 kilométerre, a Bán patak völgyében létesült. Vízgyűjtő-területének nagysága 218 km2, a tó felülete 77 hektár. A tároló feltöltése során víz alá került a Dédestapolcsány - Bánhorváti közötti út egy jelentős szakasza. A közúti forgalom zavartalan biztosítása érdekében a tárolótól délre fekvő mellékvölgyben épült a jelenlegi út.

A tároló építése 1967. januárjában kezdődött és 1969. októberében fejeződött be. Feltöltése 1969. őszétől az előírt ütemezésnek megfelelően, fokozatosan történt.
A tárolható vízmennyiség a megengedett legmagasabb vízszintnél 6,2 millió m3. A tároló átlagos vízmélysége - telt tároló esetén 7,5 méter, a legmélyebb helyen pedig 16,5 méter. A tárolt víz szennyeződésének megelőzése érdekében a tó és vízgyűjtője területén rendezési munkákat kellett végezni. A tárolás lehetőségét biztosító völgyzárógát homogén földgát. Hosszúsága a gáttengelyben mérve 255 méter, magassága a völgyfenéken 19,3 méter, legnagyobb talpszélessége 126 méter, koronaszélessége 5 méter. A gátba beépített földmennyiség 270.000 m3.

A víztároló és környéke természetvédelmi terület, kedvelt horgász- és kirándulóhely.
Lázbérci víztározó, Dédestapolcsány