Debrecen látnivalói

Református Kollégium Múzeuma

Cím Debrecen Kálvin tér 16. 47.533134 N, 21.623903 E
Kapcsolat Telefon: 52/614-370 Web: muzeum.drk.hu Email küldése
Új vendégkönyvünk első bejegyzése egy debreceni középiskola igazgatójától származik: „ezt minden iskolásnak látnia kellene”. Így érezzük mi is. A Kollégiumot nem véletlenül nevezték „az ország iskolájának”. Ludas Matyi, Toldi Miklós és Nyilas Misi a mi falaink között született.

Diákjaink életműve, a zsoltárfordító Szenci Molnár, a Himnusz költője, Csokonai, Arany János, Ady, Móricz és Szabó Lőrinc nemcsak a debrecenieké. A Kollégium a magyar természettudományok egyik bölcsője: a kabai meteorit őrzőhelye, ahol Méliusz püspök és Fazekas Mihály botanizált, ahol módszeresen kételkedtek kartéziánus professzorok, kísérletezett a legendás Hatvani István, és Maróthi György tanította az arithmetikát.

Freskókkal díszített lépcsőházunk a kultúra tárházába és nemzeti emlékhelyünkre vezet: a Bibliothéka műemlék termeibe és az Oratóriumba. A magyar nemzet történelmi emlékhelye azért lehettünk, mert a Kollégium imaterme 1849 januárjában nemcsak fizikai értelemben fogadta be a Pestről menekülő kormányt és Országgyűlést: a diákság a szívében hordozta a reformkor eszméit, ezért válhatott Debrecen a „magyar szabadság őrvárosává”.

Szakemberek szerint a miénk az ország talán legszebb egyházművészeti kiállítása, a „kicsiny fehér” református templomok minden színével és virágával, a bölcsőtől a koporsóig tartó életútjaink évente ismétlődő vagy soha vissza nem térő stációival, egyházi szertartásaival és ezek mélyebb értelmének magyarázatával.

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma szeretettel várja látogatóit filmekkel, interaktív elemekkel, a modern technikát is kiaknázó kiállításaival.
Református Kollégium Múzeuma, Debrecen Református Kollégium Múzeuma, Debrecen Református Kollégium Múzeuma, Debrecen Református Kollégium Múzeuma, Debrecen