Debrecen látnivalói

Hármashegyi-kilátó

Cím Debrecen Hármashegy 47.549820 N, 21.834532 E
Kapcsolat Web: www.magyarmezogazdasag.hu
Kevesen tudják, hogy Debrecen környékének erdősültsége nagyobb, mint Soproné. Az ország második legnagyobb városa melletti Erdőspusztán számos pihenőközpont található. Ezek közül Hármashegy egy impozáns kilátóval is büszkélkedhet.

Hármashegyet, a hajdú-bihari megyeszékhelytől mintegy 17 kilométerre fekvő területet jól ismerik a debreceniek és a természetjárók. Nevét a szél alakította homokbuckákról kapta, amelyek olyan magasra tornyosultak, hogy már hegynek titulálták őket az emberek. A három kiemelkedő földhalom nyomán lett a terület Hármashegy, legmagasabb pontja 151 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A Hármashegyi Pihenőcentrum az egyik kiemelt pihenőövezete a Debreceni Erdőspusztának. Ékessége a Hármashegyi- kilátó, amelyről csodálatos látvány tárul az erdőjáró szeme elé. Nemcsak számos környékbeli kisebb település és a hajdúsági megyeszékhely, hanem tiszta időben a „szomszéd vár”, a több mint ötven kilométerre fekvő Nagyvárad is jól látszik.

A korábbi Hármashegyi-kilátó az 1980-as évek elején épült, az akkori műszaki színvonalnak megfelelően. A 14 méter magas létesítményt a környező fák már túlnőtték, ezért időszerűvé vált az átépítése. A helyére 2014-ben a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. építette a 25 méter magas kilátót 46 millió forintból, melynek felét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap erdei közjóléti létesítmények megvalósítására szolgáló pályázatán nyerte el a társaság.
Az építmény impozánsan emelkedik a környező fenyőerdő fölé. Négy hajlított, valamint kilenc nyolcszögletű egyenes tartóoszlopa szijácsmentes rétegelt-ragasztott faanyagból készült. A csaknem 19 méter magasban lévő rácsszerke- zetű, kettős héjalású sátortetővel fedett kilátószintre hét lépcsőkar vezet fel.

Nemcsak a kilátó tartogat egyedülálló élményeket, hanem már a létesítményhez vezető emelkedő is. Valódi hegyek híján, télen odajárnak szánkózni a Debrecen környékiek és a turisták.
Hármashegyi-kilátó, Debrecen