Debrecen látnivalói

Hármashegyaljai Tanösvény

Cím Debrecen Erdőspuszta 47.548773 N, 21.834837 E
Kapcsolat Web: www.debrecen.hu
Elnevezésének magyarázata, hogy a szél alakította homokbuckák olyan magasak, hogy hegynek titulálták őket az emberek.
A Debrecentől 17 kilométerre fekvő terület pihenőközpont. A népszerű pihenőhelyre a Zsuzsi vonat debreceni, Faraktár utcai állomásáról – akár gőzös vontatta vonattal is – el lehet jutni. A vasúttal párhuzamosan kerékpárút is vezet. A kirándulóhely legkiemelkedőbb pontján kilátó épült. Itt található még a Hármashegyi-tó, egy játszótér, az erdei iskola és mellette tanösvény is.

A hármashegyi erdei iskolában a diákok a természetben tapasztalhatják meg annak működését, kézzel fogható módon tanulmányozhatják az Erdőspuszták flóráját és faunáját. A felújított tanösvény környezeti nevelésben betöltött szerepe jelentős. Az óvodás és iskolás csoportokon kívül egyéni kirándulók is használhatják, s megismerkedhetnek a védett terület természeti és kulturális értékeivel, miközben áthaladnak az Erdőspuszták jellegzetes élőhelyein. A hármashegyi kilátóból páratlan látványban lehet része a túrázó kicsiknek és nagyoknak.

A tanösvény állomásainak leírása:
• 1. állomás: Az első tájékoztató táblán tömör összefoglalót olvashatunk a dél-nyírségi Erdőpuszták területén fekvő Hármashegy mozaikosságáról, a tanösvény útvonalról, illetve áttekinthetjük a térképet. A táblán feltüntették a tanösvény létrehozását lehetővé tevő Zöld Iránytű Alapítvány, valamint a kivitelezésért és fenntartásért felelős Vanellus Természetvédelmi Alapítvány nevét és szerepét is.

• 2. állomás: A területre jellemző telepített erdők közül az akácosokkal és azok élővilágával ismerkedhetünk meg. A leírás tartalmazza az egykor az erdőtelepítésekhez kötődő vákáncsos életmód leírását is.

• 3. állomás: A tájékoztató tábla a telepített erdők közül az erdei fenyves növény-, állat- és gombafajait mutatja be. Az állomáson megismerkedhetünk az örökzöld erdők jellegzetes tulajdonságaival és a fenyőtelepítés céljaival is.

• 4. állomás: A 18 méter magas Hármashegyi kilátó a terület legnagyobb homokbuckájára épült. A magasból megszemlélhetjük az erdőfoltok, kaszálók, lápok és mezőgazdasági területek mozaikos arculatát. A tájékoztató tábla a kilátó közvetlen közelében látható növény- és állatfajokat mutatja be, valamint megismerteti a látogatókat a hármashegyi tanyavilág jellegzetességeivel.

• 5. állomás: Az ötödik állomáson a korábban létrehozott tanösvény egyetlen megmaradt tábláját cserélték ki, megőrizve az eredeti tartószerkezetet. Az állomás mellett elterülő kaszálón számos növényfajjal, viráglátogató nappali lepkével és két gyakran szem elé kerülő gyíkfajjal ismerkedhetünk meg.

• 6. állomás: A Hármashegyi-tó mesterséges kialakítású vízfelület, a Zúgó-ér medrének kiszélesítésével hozták létre. A vizes élőhely számos védett növény- és állatfajnak ad otthont. A tó változatos élővilágának megfigyelése sok-sok örömöt nyújt a természetjárók számára.

• 7. állomás: A dél-nyírségi Erdőspuszták talaja homokos, a felszínt szél által kialakított homokbuckák teszik egyenetlenné. Tanösvényünk hetedik állomásán megtudhatjuk, hogyan és mikor alakult ki a homoktalaj, illetve megtekinthetünk egy leszakadt buckaoldalt is, amelyet egy fokozottan védett madárfaj, a gyurgyalag fészkelőüregei tarkítanak.

• 8. állomás: Tanösvényünk utolsó állomása a terület egyik legértékesebb társulását, a kocsányos tölgyerdőt mutatja be. A telepített erdők közül a tölgyesek nyújtanak otthont a legváltozatosabb élővilágnak, mert a kocsányos tölgy az akáccal és az erdei fenyővel szemben őshonos a területen. A tájékoztató tábla különböző ízeltlábúakkal, madarakkal és emlősökkel ismerteti meg a látogatókat.

Megközelíthető: Zsuzsi vonattal; gyalog Martinka (Ny) felől az S jelzésen vagy Haláp (D) felől a K jelzésen; kerékpárral vagy autóval a Vámospércsi (48-as) úton Halápig, majd a csárdától észak felé fordulva homok-, illetve földúton.
Hármashegyaljai Tanösvény, Debrecen