Debrecen látnivalói

Erdőspusztai Bemutatóhely

Cím Debrecen Fancsika 93/a. 47.487267 N, 21.718688 E
Kapcsolat Telefon: 42/598-450 Web: www.nyirerdo.hu Email küldése
A Debreceni Erdőspuszták a várostól keletre, mintegy 10 kilométer távolságban, félkörívben terülnek el. A Diószegi úton a 30-as számú autóbuszról a Panoráma út kereszteződésében leszállva és északi irányba elindulva egy magaslatra érve hirtelen a természetjáró szemébe tűnik a Tóth Dezső által 1982-ben tervezett, az Erdőspuszták természeti arculatához jól illő Tájház, a Bánki pihenőcentrum.

A Bánki pihenőcentrum, mint oktatási központ legfontosabb eleme az Arborétum. Ez valamint a hozzá tartozó tanösvény feladata többcélú. Elsősorban a tájegységünkben eredményesen telepíthető fás szárú növények – lombosfák, cserjék és tűlevelűek- bemutatására szolgál. Az Arborétum növényzete egyben hasznos tapasztalatokat nyújt a szakemberek számára számos nem őshonos növényfajták, exóták, telepíthető fafajok igényeire. A létesítmény a látogatóknak nem csupán botanikai, dendrológiai és tájképi élményeket kínál, hanem a bemutatóház kiállításai révén a táj népének életmódjával, gazdálkodási emlékeivel, botanikai, rovartani, madártani ritkaságaival és régészeti leleteivel is alkalom nyílik megismerkedni.

A 15 hektáros fűvészkert elsősorban fagyűjteményből, lombos, fenyő- és cserjefélékből áll, 1978-as kialakításakor 1200 fenyő, lomb és cserje csemetéjét ültették el. Az arborétumot 1989-ben valósították meg, amely a közép-európai flóraterület 16 flóratartományának bemutató helye. Az Arborétum védett környezetének köszönhetően nem csak gondosan ápolt változatos növényzet, hanem gazdag rovar,- madárvilággal, kisebb gerinces állatokkal, emlősökkel, kétéltűekkel is találkozhat a látogató.
Erdőspusztai Bemutatóhely, Debrecen Erdőspusztai Bemutatóhely, Debrecen Erdőspusztai Bemutatóhely, Debrecen Erdőspusztai Bemutatóhely, Debrecen