Dabas látnivalói

Halász Móricz-kúria

Cím Dabas Kossuth Lajos utca 7. 47.172015 N, 19.321379 E
Kapcsolat Telefon: 29/367-160 Web: www.dabas.hu Email küldése
A klasszicista épület 1821-ben épült lakóház-kúriának. Az ápolt parkban álló épület földszintjén közművelődési célokat szolgáló helyiségek találhatók. A kúriában emlékszoba működik Velikovszki Pál és Halász Mihály tiszteletére (akinek ez az épület volt a szülőháza).

Halász-Szánthó Emlékszoba
A gyóni Halász Móricz kúriában 2004-ben nyílt emlékszoba Halász Mihály tiszteletére, akinek ez az épület volt a szülőháza. A létrehozás gondolata feleségének, a 2003-ban elhunyt Halász Mihályné Szántó Erzsébetnek köszönhető; a kivitelezésben pedig dr. Novák Lajos, a nagykőrösi Arany János Múzeum igazgatója volt a város segítségére.
Dabas Város Díszpolgára, Eji néni családja féltve őrzött használati tárgyait, emlékeit hagyományozta a városra. A több nyelven beszélő, Oxfordban végzett Halász Mihály egyik kedvenc időtöltése a vadászat volt, ezért számos trófea, állatbőr gazdagítja a kiállítást. Ezek mellett számos régi bútor, családi kép és festmény, valamint különlegességként egy díszmagyar látható a szobában.
Eredeti velencei tükör található a szobában. 2009-ben a kúria előtere felújított Halász-bútorokkal gazdagodott. Az épület belső terei így méltó módon alkalmazkodnak az épület külső megjelenéséhez.

Velikovszki Pál Emlékszoba
Velikovszki Pál a Kossuth Vadásztársaság elnöke volt , ezt a tisztséget 10-15 éven keresztül töltötte be. Körülbelül 13 éves kora óta vadászott hobbiszinten, és soha nem szenvedett balesetet vadászat közben.
A Kossuth Vadásztársaság más vadásztársaságokkal szervezett vadászatokat, ebből pedig az következett, hogy sokan jártak ide (Mántelek, Gyóni erdő, Tatárerdő, Kunpeszéri erdő, Felsődabas) külföldről is vadászni, de főként olaszok, németek, franciák, oroszok, osztrákok.
Fegyverek: nagygolyós-és kisgolyós fegyverek, 20-as; 16-os; 12-es sörétes puskák.
Vadászkutyák: magyar vizsla (neve: Cunci), német vizsla. Vadfácánra, nyúlra, vadkacsára vadásztak, zömmel ezeket az állatokat vitték ki értékesíteni Hollandiába, Nyugat-Németországba, Franciaországba.
A vadászatok anno családi programnak számítottak, ilyenkor akár 20-25 ember is összegyűlt (erdész, vadőr, családtagok). Minden évben 2-3 alkalommal csináltak családi jellegű rendezvényeket. Ilyenkor tilos volt az alkoholfogyasztás, tehát aki ivott, nem indulhatott el a csapattal vadászni. A vadászok akár 6-15 km-t is sétálhattak. A vadászatot egy nagy közös főzéssel ünnepelték.
Velikovszki Pál a vadásztársaság elnöki posztja mellett az ÁFÉSZ kereskedelmi-és vendéglátóipari főosztályvezetői posztját és magáénak tudhatta, ill. ő volt a helyi Hangya Szövetkezet egyik alapítótagja is.
Az emlékszobában megtalálható tárgyak:
Összesen 16 agancs díszíti az emlékszoba falait, de ennél sokkal több van, körülbelül 70. Az agancsokon kívül a szobában megtekinthető még egy rókabunda, vaddisznó bundája, 1-2 kitömött állat.
Az emlékszobában megtalálható bútorok Velikovszki Pál nagyszüleié voltak, a vadászházában is ezeket a bútorok álltak.
Halász Móricz-kúria, Dabas Halász Móricz-kúria, Dabas Halász Móricz-kúria, Dabas