Dabas látnivalói

Gyóni Tájház

Cím Dabas Luther u. 21. 47.170004 N, 19.326614 E
Kapcsolat Telefon: 30/209-9029 Web: www.dabas.hu Email küldése
Dabas-Gyónon található a város egyik legrégebbi háza, melyet 1835- ben építettek. Az évszámot a hajdani építőmester a főgerendába véste bele. A parasztház első tulajdonosa a kisbíró volt, majd a házat a gyermeke örökölte meg. A ház a mai napig megőrizte kornak megfelelő jellegét. 1998-ban a tulajdonos 95 éves korában meghalt, és a ház eladásra került.

2002-ben Dabas Város Önkormányzata –Széchenyi pályázaton keresztül nyert pénzből- megvette a házat és felújította az egész épületet. Kicserélésre került a tetőszerkezet, amit új nádból varázsoltak újjá, a homlokzati fal egy része, a belső padozat, illetve a kinti járda rész is. A felújítások befejezése után megkezdődött a ház belső bútorzattal történő felszerelése. Ennek a megvalósításában nagyon sokat köszönhet a város a jelenleg is működő Gyóni Nyugdíjas Klubnak.

Szinte egy emberként fogtak össze az emberek, hogy a padláson lévő és kidobásra váró régiségeket megtisztítva, lefestve adják oda, hogy minél korhűbben tudják berendezni a város legöregebb házát. A házban a XIX. század korának megfelelő berendezési tárgyai találhatók. A ház 3 részből áll: a tiszta szoba, a pitvar, és a kamra.

A 2022 évben a Népi Építészeti program és a tulajdonos helyi önkormányzat támogatásával - a tájház funkció 20 évfordulójára - teljes külső és belső megújítást, udvarrendezést kapott az épület, minden elem felújításában az eredeti állapot visszaállítására törekedve.

A tájház egész évben nyitva áll a régiségeket kedvelő kedves vendégeink előtt. A látogatás előzetes bejelentkezés alapján történik, melyet a tájház gondnokával személyesen vagy telefonon áll módjukban egyeztetni. A gondnok a tájház mellett lakik a Luther u. 21. szám alatt.

Minden kedves látogatót szeretettel várunk!
Gyóni Tájház, Dabas Gyóni Tájház, Dabas Gyóni Tájház, Dabas Gyóni Tájház, Dabas