Dabas látnivalói

Gyóni Géza Emlékszoba

Cím Dabas Gyón, Luther utca 14. 47.169339 N, 19.326603 E
Kapcsolat Telefon: 20/241-2363
A Gyóni Géza-emlékszoba Dabas Város Önkormányzatának támogatásával 2002. júniusára készült el. Megvalósult sok gyóni, dabasi polgár régen dédelgetett álma. „Kis falunk nevével indult” költőnk egykori szülőházának közelében, a gyóni evangélikus parókia udvarán lévő házban állandó kiállítás mutatja be irodalmi munkásságát és szomorú életútját.

A tárlat anyagának összeállítása Sztavinovszky Győző tanár úr segítségével, a város számos intézményének közreműködése mellett valósult meg.
Újságcikkek, eredeti kötetek, személyes tárgyak, levelek és régi fotók mozaikjai segítségével ismerhetik meg a látogatók a mártír sorsú költő életútját.

2017. június 25-én, a költő születésének 133. és halálának 100. évfordulóján szervezte meg Dabas Önkormányzata a Gyóni Géza Emlékév centenáriumi ünnepségét.

Az eseményen került átadásra a megújult evangélikus templomkert, amelyet Ligetvári István és leánya Dorottya tervei alapján készítettek el. A Luther-udvarban helyet kapott Balogh Eleonóra Ferenczy-díjas üvegművész Gyóni Géza üvegportréja. Az alkotásnál jelképes szalagvágással adták át az emlékév fejlesztéseit a megújított emlékszobát.
Gyóni Géza Emlékszoba, Dabas