Dabas látnivalói

Dinnyés-emlékszoba

Cím Dabas Kinizsi Pál utca 68. 47.195105 N, 19.378755 E
Kapcsolat Telefon: 70/ 459-3186 Web: www.dabas.hu Email küldése
A Dinnyés-emlékszoba 2008. őszén, a II. Szőlősi Napok programsorozat folyamán került felavatásra és átadásra.

A tárlat jelentős része az alsódabasi, alsódabasi-szőlősi birtokos Dinnyés család képi és tárgyi emlékeiből áll. A kiállított képek a család életét mutatják be az 1900-as évek elejétől, kiemelve a legmeghatározóbb és leghíresebb Dinnyés Lajos személyiségét.

Az egykori miniszterelnök családtagjai mellett a képeken megjelennek az alsódabasi nemesi világ meghatározó családjai, a Domián, a Halász famíliák tagjai is. Bemutatásra kerülnek a boldog békeidők, az ifjúkor képei mellett a városképileg oly meghatározó nemesi kúriák. Külön figyelmet fordítva természetesen a Dabasi-szőlősi kastélyra, és annak környezetére, az alsó Dinnyés tanyán folyó életre az 1960-as évekig.

A szőlősi városrész egyetlen nemesi családja a valamikori kis falu fejlődésében jelentős szerepet játszott. A temető kialakítása, a kis szőlősi harang megvásárlása, az elektromos áram bevezetése, a Szőlőt Gyónnal összekötő betonút kiépítése olyan meghatározó fejlesztések voltak, amelyek kivívták a szőlősiek, az utókor osztatlan tiszteletét a Dinnyés család, és Dinnyés Lajos számára. (Emlékét 2006 óta Emlékoszlop őrzi a városrész szívében. Alkotója Varga László fafaragó.)
Dinnyés-emlékszoba, Dabas