Csurgó látnivalói

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény

Cím Csurgó Csokonai u. 24. 46.258454 N, 17.097243 E
Kapcsolat Telefon: 82/900-017 Email küldése
Csurgó város „első oskoláját", amely ma a múzeum épülete is, 1792-ben Festetics György gróf alapította. Itt lakott és tanított az 1799-1800-as tanévben Csokonai Vitéz Mihály, s feltehetően itt írta több művét is. Az épületben működött református templom az 1860-as évek végéig, valamint egy ideig gimnázium, tanítóképző, és kollégium is. A mai napig ez az épület Csurgó iskolaváros jellegének jelképe.
A városban az 1960-as években kezdődött a helytörténeti gyűjtés, ezek a tárgyak adják a gyűjtemény alapját. 1975-ben jött létre a múzeum. A gyűjtemény ekkor a város több épületében került elhelyezésre. 1995-ben a teljes anyag átkerült a jelenlegi épületbe. A nagyrészt néprajzi témájú gyűjtemény feldolgozása mellett folyamatosan megújuló képzőművészeti és helytörténeti kiállítások tekinthetőek meg egész évben.

Állandó kiállítások:
Raksányi Lajos művésztanár emlékkiállítása
A református gimnázium rajztanáraként Raksányi Lajos számos festményén megörökítette a város mindennapi életét. A képek mellé kihelyezett idézetei mellett megtekinthető az általa használt kiskocsi, amelyen az eszközeit szállította és az arra tervezett, unokái által felújított, festésnél használt tükrös szerkezet is.

Hadik Magda képzőművész emlékkiállítása
Hadik Magda férje révén került Csurgóra, s itt alkotta első munkáit. Hagyatékának egy részét a városra hagyta, közöttük számos bronz, gipsz, kő, terrakotta, és fa szobrot, plakettet.

Csurgó néprajzi értékei a századfordulón
A kiállítás a város és környékének népviseletét, szőtteseit, háztartási eszközeit, gyerekjátékait, bútorzatát igyekszik bemutatni a teljesség igénye nélkül.

A Csurgói Önkéntes Tűzoltó Egyesület története
Az 1874-ben alakult Tűzoltó Egylet Somogy megye első önkéntes tűzoltóságaként jött létre. A tárlókban anyakönyvek, jegyzőkönyvek, oklevelek ölelik fel az egyesület 140 évét, fotókkal és használati tárgyakkal kiegészítve.

Szőlészeti-borászati kiállítás
A pincében kiállított tárgyak a szőlőfeldolgozás eszközeiként kerülnek bemutatásra a csurgói borászok jóvoltából. A különleges kialakítású bortároló rekeszekben a csurgói termelők és a testvérvárosok borai kaptak helyet.
Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény, Csurgó Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény, Csurgó Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény, Csurgó