Csorna látnivalói

Csornai Múzeum

Cím Csorna Szent István tér 34. 47.612154 N, 17.248407 E
Kapcsolat Telefon: 96/261-527 Web: www.facebook.com Email küldése
A Csornai Múzeum a Rábaköz helytörténeti és néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény, mely a Premontrei Rend Csornai Apátságának klasszicizáló késő barokk műemlék épületének falai között két szinten berendezett kiállításaival igazi élményt nyújt a múzeumlátogatók számára.

A földszinten berendezett helytörténeti állandó kiállítás betekintést enged az 1180 körül Csornán megtelepedett premontrei kanonokrend múltjába, hiteleshelyi tevékenységébe. Megismerhetjük a tanítórend oktatói tevékenysége mellett a csornai iskolák XIX-XX. századi mindennapjait is. A premontrei tudós tanárok emlékein kívül, Hanság madárvilágának jeles kutatója, a polgári iskolában tanító Király Iván emlékét dolgozószobáját és madártani kutatásainak eszközei őrzik.

A mezővárosi céhek és a csornai vásárok emlékei mellett egy eredeti formában bemutatott 100 esztendős szatócsbolt teljes berendezése a korabeli reklámokkal betekintést enged a századfordulós falusi kiskereskedelem világába.
Az 1900-as évekbeli szobabelső szecessziós porcelánokkal, dísztárgyakkal, korabeli viseletekbe öltöztetett bábukkal és számos fényképpel idézi fel a kisvárosi polgári életmódot.

A különleges hangulatú XIX. századi prépostlépcsőn juthatunk az emeletre, miközben Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész rézkarcain finoman kidolgozott természetábrázolásokban gyönyörködhetünk.

Az emeleten a néprajzi állandó kiállításba lépve a paraszti életmód és gazdálkodás emlékei mellett egy jellegzetes rábaközi népi lakóház tisztaszobájába is betekintést nyerhetünk. A festett bútorok közül kiemelkedő értékű egyedi díszítésével egy veszkényi szekrény. A kiállított XVIII-XIX. századi faragott mestergerendák a tájegység faragókultúrájának több évszázados hagyományait őrzik. Komoly művészi érzékkel készíttették a bemutatott faragott pásztorbotokat és a spanyolozott munkákat, amelyek a rábaközi pásztorok egyedi faragóstílusát illusztrálják. A mesterségek utcáján enteriőrszerűen berendezett népi kismesterségek műhelyeiben a fazekasság, a csizmakészítés, a szabómesterség és a kékfestés emlékei láthatóak.

A csornai búcsú bemutatása során az ünnepek rábaközi viseletét, a híres népi hímzéseket és a mézeskalácsos mesterség emlékeit ismerhetik meg a látogatók. Külön érdekességei a kiállításnak a több generáción át féltve őrzött csornai aranyfonalas menyecskekendők kiállított darabjai. A zarándoklatok és a népi vallásosság emlékeinek egyedülállóan gazdag gyűjteményét is bemutatja a kiállítás.

Az emeleti folyosóhoz kapcsolódó kis teremben Horváth Róbert csornai amatőr szobrász állandó kamaratárlata látható. Agyagból formázott és kiégetett művészi alkotásait – szinte kivétel nélkül – csornai régészeti leletek, történeti- és egyháztörténeti emlékek ihlették.

A premontrei apátságnak az építtető, Kunc Adolf címerével díszített kazettás mennyezetű egykori könyvtártermében a szerzetesrend élén állt prépostok portréi mellett XVIII-XIX. századi miseruhák, palástok és egyházi kincsek tekinthetők meg.

A földszinten változatos tematikájú időszaki kiállítások kerülnek megrendezésre.
Előzetesen bejelentett igény esetén tematikus tárlatvezetéseket, múzeumi órákat, interaktív foglalkozásokat minden korcsoport számára tartanak a múzeumban.
Csornai Múzeum, Csorna