Csongrád látnivalói

Csongrád Galéria

Cím Csongrád Szentháromság tér 8. 46.710423 N, 20.149898 E
1975 és 1989 között a város egyetlen kiállítóterme , a Művelődési Központ épületében volt. 1990-től 1994-ig a művészteleppel együtt, új szervezeti formát alkotva, Alkotóház és Galéria néven folytatta művészeti tevékenységét. A város szívében, a ’80 évek közepén megépült MSZMP pártszékház épülete a rendszerváltással elveszítette funkcióját. Az akkori városvezetés az épület kulturális hasznosításáról meghozott döntése nyomán elkezdődött az épületbelső galériává történő átalakítása.

Az épület belsőépítészeti adottságai erre kíváló lehetőséget kínált. Az átépítés eredményeként végre megfelelő helyre került a város képzőművészeti gyűjteménye, és az időszaki kiállítások kivitelezésére is alkalmas professzionális kiállítótér lett kialakítva.

A Művelődési Központ 2011-es felújítása során a földszinti terek teljes egészében megújúltak és az átalakítás eredményeként új „végleges„ helyére költöztették a Csongrád Galériát. Az időszaki kiállítások főként a hazai kortárs képzőművészek köréből, de az utóbbi évtizedben határon túlról is szerveződnek. A Csongrádi Művészteleppel, a szétválasztás óta továbbra is szoros a szakmai együttműködés. Az ott megvalósuló nemzetközi találkozók, művészeti események kíváló lehetőséget nyújtanak az itt dolgozó képzőművészekkel való közvetlen találkozásra illetve kiállításszervezésre egyaránt.

Az elmúlt három évtized alatt számos nagyszabású tárlat valósult meg a két művészeti tevékenységet folytató intézmény szervezésében, amelynek szakmai sikere méltán felkeltette a hazai művésztársadalom és a szakmai kritika érdeklődését nem csak itthon, hanem nemzetközi szintéren is.

A 80-as évekig minden esztendőben bemutatkozott a Csongrádi Művésztelep alapító tagsága. 2015. októberében ünnepelte megalakulásuk 40. évfordulóját, kollektív tárlattal, személyes találkozóval. 2020. januárban, a Magyar Kultúra napján nyílt, a 45 éves a Csongrádi Alkotóház jubileumi rendezvényéinek részeként a Csongrádi Művésztelepet egykor alapító tagjainak kollektív kiállítása. A Plein Air Nemzetközi Alkotótábor 30. és a Bronz Szimpózium 15. évfordulójával szintén ebben az évben jubilált. Évente 12-13 időszaki kiállítás nyílik, bemutatva az aktuális kortárs képzőművészet irányultságát,műfaji sokrétűségét napjainkban.
Csongrád Galéria, Csongrád Csongrád Galéria, Csongrád Csongrád Galéria, Csongrád