Csókakő látnivalói

Szent Donát Római katolikus templom

Cím Csókakő Kossuth Lajos u. 4. 47.353556 N, 18.273072 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Csókakő 1772-ben épült templomát Szent Donát, a szőlősgazdák és szőlőskertek védőszentje tiszteletére szentelték.

Szent Donát a közép-itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. 1652-ben, amikor a szent ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifelbe szállították, Pater Herde kísérő pap misét mondott a szent ereklyéje előtt, közben hatalmas vihar kerekedett. A villám a templomba csapott, és a pátert a földhöz vágta. Azt hitték, hogy meghalt. Ő azonban Szent Donáthoz fohászkodott, és rövid időn belül rendbejött. Így el tudta kísérni a körmenetet Münstereifelbe.

Szent Donát tisztelete a rajnai szőlővidéken gyorsan terjedt, a XVIII. század óta Ausztriában és Magyarországon is elemi csapások, villámcsapás, jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá, emléknapján, augusztus 7-én körmenetet is tartottak tiszteletére.

A móri borvidéken Csókakő 1772-73-ban épült, majd 1863 és 1866 között megújított templomának is ő a védőszentje. Oltárképe, amelyen Szent Donát áldó-védő kezeit a szép szőlőtőkék fölé terjeszti, egészen új, 1986-ban festette a mezőkövesdi Takács István.

A csókakői templom búcsúja augusztus 7-e, amelyet az utána következő vasárnap és hétfőn kétnapos búcsúval szokott megünnepelni a csókakői nép nagymisével, a meghívott vendégek számára ünnepi ebéddel.
Szent Donát Római katolikus templom, Csókakő