Csikvánd látnivalói

Csikvándi kastély

Cím Csikvánd Rákóczi Ferenc utca 47.468498 N, 17.450633 E
Kapcsolat Web: www.csikvand.hu
Csikvánd egyik fő nevezetessége a Kastély. Az 1609-es összeíráskor már létezett az épület, a tulajdonosok később a saját belátásuk szerint bővítették. A mostani formáját 1789-ben a Kisfaludy család alakította ki. Az 1800-as évek vége felé készült el a lombfűrész-díszes veranda, és a Kastély melletti szolgatiszti lakás is, amely később TSz-iroda lett. Jelenleg orvosi rendelő.

A II. Világháború után a Kastély pusztulásnak indult. A hosszanti szárnyban egyetlen nagy termet alakítottak ki, ahol gyűléseket és bálokat rendeztek, néha óvoda is működött benne, pénteken és vasárnap pedig mozi volt. A kornak megfelelően nem őrizték meg a régi értékeket. A szép balusztrádos lépcsőbejáratot renoválás helyett egyszerűen lebontották, a falidíszek eltűntek, a nyílászárók apránként tönkrementek, kicserélődtek.

Az 1950-es – ’60-as években, amíg a szövetkezeti kocsma el nem készült a faluban, a búcsút a Kastély parkjában tartották.

1986-tól már állandó jelleggel az óvoda működik az egyik felében. A másik szárny kezdetben szolgálati, majd „tanácsi” lakás volt. Az egész épület alatti boltíves pincét a TSz használta, ill. az egyik bejáratnál „ifjúsági klub” is működött. Az 1990-es évektől – az óvodát leszámítva – az egész épület romlásnak indult.

2007-ben nyílt lehetőség a kastély elhanyagolt részének, az egész pincének és mellette a széthagyott egykori TSz-majornak a hasznosítására. A közel 5 hektáros területen szabadidőpark létesült kiülőpadokkal, ösvényekkel, új telepítésű cserjékkel, virágokkal, valamint egy dísztóval. A fűrészgép tető alá került, régi szőlőprésekkel együtt kiállítási tárgy lett.

A megújult Kastélyban Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kapott helyet, összesen mintegy 270 m²-en. A magasföldszinten nyilvános internet-hozzáférés lehetséges, rendezett könyvtár, irodák; a boltíves pincében helyi termékeket népszerűsítő pult, ill. egy nagyobb és egy kisebb rendezvényterem várja a látogatókat.
Csikvándi kastély, Csikvánd