Csesztve látnivalói

Csillagösvény

Cím Csesztve Madách út 48.014808 N, 19.279395 E
Kapcsolat Web: www.csesztve.hu
Nehézségi fok: könnyű, hossz: 1,8 km, körút Csesztvéről Csesztvére, útba-ejtve a Teréz kilátót.

Az út jelölése a Madách út – Teréz kilátó szakaszon a faluban a TANÖSVÉNY feliratú táblanyilakkal kezdődik, majd az első tanösvény táblától kilátó piktogramos táblák is vannak. Ha a Markó Vendégháztól indulunk, kilátó piktogramos táblákkal jeleztük az ösvényt.

Leírás: a csesztvei Tájháztól a közúti híd átsétálva, balra fordulva kb. 100 m-re van jobb oldalon az első Csillagösvény tábla. Itt jobbra fordulva a keskeny, aszfaltos úton 300 m után elérjük az Evangélikus Temetőt. Eddig szabad jönni személygépkocsival, motorral, innen a földúton gyalog érdemes folytatni az utat. 100 m után kiérünk az erdőből, itt a harmadik Csillagösvény tábla. Az út itt jobbra kanyarodik, (gyalogösvény a mélyútban) kicsit jobban emelkedik, balra szántó, jobbra erdősáv, és kb. 200 m után elérjük a negyedik tantáblát. Az utat folytatva, újabb 200 m után, a gerinc előtt balra elágazik egy földút. Ezt követve kb. 150 m után az út két oldalán lévő szántó közé beékelődik egy meredekebb, bokros rész, ebben ágazik el a földútról jobbra egy ösvény, ami egy lépcsősoron felvezet a tetőre. A lépcső után balra fordulva a szántó szélén haladva bal oldalon egy másik lépcsőn le lehet menni a kitáblázott pihenőhöz, továbbmenve jobb felé elérjük a kilátót.

A Kövecsesi „Teréz” kilátót egy magántulajdonú földterületen a tulajdonos és a bérlő hozzájárulásával, a Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület építette.

A területen gazdálkodnak, ezért kérjük, hogy a kilátót csak gyalog és csak a jelölt úton közelítsük meg, a munkát és az állatokat ne zavarjuk!

Visszafelé ugyan arra kell indulni, amerre jöttünk, az ötös tanösvény táblához a kis lépcsőn kell lemenni, onnan a nyugat felé indulva, az út végig lejt. 300 m után elérjük az erdőszélet, ahol balra kanyarodva a hatos tábla áll. Az erdőben lefelé haladva a meghökkentő liános rész után következnek a többi tantáblák és hamar a faluba jutunk. Ahol a Madách útra kiérünk, szemben van egy gyaloghíd, át a patakon és máris a Kis-Patak Sörözőhöz érünk, ahol a séta után jót ehetünk, ihatunk.
Csillagösvény, Csesztve