Csesztreg látnivalói

Hagyományok Háza

Cím Csesztreg Kossuth utca 4. 46.717464 N, 16.512718 E
Kapcsolat Web: www.csesztreg.hu
Négy térség – Hetés, Göcsej, Muraköz és Mura-vidék – helyi népi kultúrájának tematikus turisztikai attrakcióként történő bemutatására vállalkozott a „Heritage of the Guardians” HUHR/1101/1.2.3/0028 projekt. A program a Zalai Falvakért Egyesület gesztorságával, Csesztreg és Becsvölgye Önkormányzatával, a lispeszentadorjáni Skanzen Egyesülettel, valamint a horvátországi Domasinec és Podturen települések összefogásával valósult meg.

Csesztreg Község Önkormányzata a projektben egy szép 120 éves parasztportát újított fel. Az egykor jómódú Zsupán család háza lepusztult állapotban már harminc éve lakatlanul állt a település régi főutcáján, a Kossuth utca 4. szám alatt. Bár még látszódtak az e vidékre jellemző építészeti stílus jegyek és díszítő elemek, de már nem sok mentette meg a házat a teljes enyészettől.

A beruházással az épület első részében a XX. század első felének paraszti életformáját tükröző múzeum került kialakításra, melyet eredeti bútorokkal, tárgyakkal rendeztünk be. Régi fotókból állandó kiállítást hoztunk létre. A ház hátsó részében a beépített tűzhellyel rendelkező konyhában és a régi istállóból kialakított közösségi térben „élő múzeumként” a hagyományos vidéki életmód gyakorlati bemutatásának feltételeit teremtettük meg.

Örülünk, hogy sikerült ezt a népi építészeti emléket megmenteni és megőrizni az utókor számára.
Hagyományok Háza, Csesztreg