Cserszegtomaj látnivalói

Margit kilátó

Cím Cserszegtomaj Bikedi sor 31. 46.800452 N, 17.209497 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A kilátó jelenleg NEM LÁTOGATHATÓ!
A Biked-dombon álló 31,5 méteres fatornyot Horváth Jenő kertész, botanikus építtette 2000-ben Dulánszky Jenő tervei alapján. Ajándékba szánta mindenkinek, de főleg feleségének, akiről a Margit nevet adta a kilátónak. A már akkor is 90. éve felé járó Horváth Jenő nem sokkal élte túl a megnyitót. A kilátót örökösei működtették tovább.

Sajnos 2015-től nem nyitott ki a kilátó, mert olyan komoly károsodásokat észleltek a tartóoszlopoknál, amelyek veszélyeztették a torony stabilitását. A pusztítást az oszlopokban már az építés előtt megtelepedő házi cincérek és a lemezes fenyőgombák okozták. A gombák statikai szempontból azért is különösen veszélyesek, mert kívülről nézve sok esetben a fertőzés rejtve marad, miközben a fatest belsejében már nagy méretű üreg alakult ki – állapította meg az üzemeltető által felkért szakértő. A szakértő szerint az állagromláshoz tervezési, kivitelezési és üzemeltetési hibák is vezethettek.

A kilátó tartószerkezetének megerősítését 2015 szeptemberében el is kezdték, de a kivitelezés utolsó fázisában újabb károsodást fedeztek fel, ami több tartóoszlopot is érintett. Ekkor leálltak a megerősítési munkákkal, amik finanszírozási gondok miatt azóta is szünetelnek.
Margit kilátó, Cserszegtomaj