Cserszegtomaj látnivalói

Kútbarlang

Cím Cserszegtomaj Barlang u. 46.802780 N, 17.218522 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Cserszegtomaj, a Dunántúl egyik legszebb területén fekvő, és legnagyobb kiterjedésű községe, mely a Keszthelyi- hegység DNy-i lábánál helyezkedik el. Itt fedezték fel 1930-ban a Cserszegtomaji kútbarlangot, mely kialakulását, elhelyezkedését és formakincsét tekintve Magyarországon - de Európában is egyedülálló barlangrendszernek számít.

A barlangba érve egy másik dimenzióban találjuk magunkat, tiszteletet parancsolóan tárja elénk féltett világát- akárcsak egy templomba érkeztünk volna- melynek törékeny élete és a benne rejlő szépségei a múló idővel mit sem veszítenek magukból, sőt egyre gazdagabbá válnak. A barlangot kútásás során véletlenszerűen találták meg kútásók a község temetője mellett. Akkoriban a kútásás létszükségletnek számított, mivel a környéken igen nehezen lehetett emberi fogyasztásra alkalmas vízhez jutni. Az emberek az így ásott kutak vizét használták mindennapjaikban. 2 A barlang nem rendelkezik természetes felszínre vezető kijárattal, így ha 1930-ban nem végeznek kútásást, soha nem fedezték volna fel a barlangrendszert. A kút teljes mélysége 63 méter, a barlang tényleges bejárata 52 méter mélységnél nyílt meg.

A kútba 1988-ban a cserszegtomaji Rezivárvölgye MGTSZ támogatásával vaslétrát építettek be, mely jelentős mértékben megkönnyítette a barlangból való kijutást. A barlangba való lejutás barlangászokkal az 52 méter mély kúton keresztül kötéltechnikával lehetséges, a kijutás vaslétrán kötélbiztosítással való kimászást igényel és ehhez szükséges jó fizikai kondíciót.
Kútbarlang, Cserszegtomaj