Csernely látnivalói

Sturmann-kastély

Cím Csernely Táncsics M. u. 16. 48.145222 N, 20.341303 E
Kapcsolat Web: www.csernely.hu
1770-től a község a Sturman családé lett, akik mind Ózd, mind Csernely életében kedvező változásokat teremtettek. A család tagjai számos érdekességgel szolgálnak: Gömör vármegye bánya- és vasiparának fejlesztése, Sturman György Kossuth Lajoshoz fűződő kapcsolata, Veres Pálné Beniczky Hermin, a magyar nőnevelés kimagasló alakjával való kapcsolata, stb. Ózdon elősegítették a gyárépítést, Csernelyben udvarházat – a helyiek kastélynak nevezik – építtettek. Az épülethez lóistálló, kétszintes magtár és mögötte található őspark tartozik.

A Sturman család földjeit, bányáit, gyárait és épületeit a II. világháború után elkobozták, államosították. Az államosítás ellenére engedélyt kaptak rá, hogy saját kastélyuk egy részét kibéreljék. A rendszerváltás után az épületek és a természetvédelmi területté nyilvánított őspark az önkormányzat tulajdonába került.

A 1980-’90-es években a kastély néhány szobájában közkönyvtár működött. A kétszintes magtár a Milleniumra felújításra került, a földszinten beton padlót kapott, falait lefestették, tetőzetét rendbe tették
Sturmann-kastély, Csernely