Cserhátsurány látnivalói

Cserhátsurányi-tó

Cím Cserhátsurány Rákóczi út 47.976150 N, 19.422671 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A település belterületén halad át a település fő vízgyűjtője, a feketevíz patak. A múlt század közepéig egészen Mohora településig, összefüggő mocsárvilág húzódott. A feketevíz szabályozásáig, 1964-ig a település központja is vizes mocsaras terület volt. A feketevíz szabályozását követően, az országos közút és a patak között, továbbra is fennmaradt a mély fekvésű, mocsaras terület, melyet időszakosan víz borított. A gazdák árkokásásával igyekeztek a területet művelhetővé tenni. Az országos közút szabályozása során, 1970-ben a kiemelt úttöltés miatt, végleg lefolyástalanná vált.

A régi és új műút által körbezárt területen alakult ki a tó. A tavat a községi tanács 1983-ban kitisztította és lemélyítette, melyet a községi önkormányzat több alkalommal bővített és rendezett.A településen 18-éve horgász egyesület jött létre és birtokba vette a mintegy fél hektáros tavacskát a községi önkormányzattól. Az önkormányzat a tó és területének gondozásáért támogatást nyújt az egyesületnek.

A tó, mára a település és a környék kedvelt színfoltja. A tavacskát a Jánossy kastély tövében húzódó patakocska forrásai táplálják. A tó partjáról, a település és a környék két legszebb műemlék épülete, a Jánossy kastély és a Római Katolikus templom látható.
Cserhátsurányi-tó, Cserhátsurány