Csempeszkopács látnivalói

Bakterház - Közlekedési emlékhely

Cím Csempeszkopács Rákóczi Ferenc utca 47.154162 N, 16.802851 E
Kapcsolat Telefon: 30/291-6866
A 1894-ben átadott Szombathely-Rum közötti vasútvonal egyik őrháza 80 éven keresztül működött, meghatározója volt a térség mindennapjainak, gazdasági fejlődésének. A vasútvonal összekötötte Csempeszkopácsot a megyeszékhellyel, kielégítette a térség szállítási és szolgáltatási igényeit. Kis falunkból sokaknak ez a vasútvonal nyitotta ki a világot.

A rumi vasútvonal központi állami döntésnek köszönhetően 1974-ben sajnos megszüntetésre került, a síneket felszedték, ennek következményeként a csempeszkopácsi bakterház épülete is idővel az enyészeté lett.

2014-ben az önkormányzat egy pályázati lehetőséget megragadva felújította és közlekedési emlékhellyé alakította. A kis 30 négyzetméter alapterületű ház és környezete megszépült, mellé az egykori vasúti nyomvonalat szimbolizáló emlékmű került felállításra. Mivel az egykori, Magyar Királyi Államvasutak őrházai azonos típusterv alapján készültek a csempeszkopácsi őrház legkeletibb „testvérépülete” az ezeréves határon, a Gyimesbükkön álló szintén eredeti állapotában fennmaradt vasúti őrház.

Az eredeti formájában helyreállított épület és környezete vasúttörténeti emlék, az eredeti dokumentumokat bemutató, eredeti tárgyakkal berendezett állandó kiállítással közlekedési emlékhely funkciót kapott. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat céljai között szerepel a település vonzerejének növelése, a turizmus lehetőségeinek bővítése, a bakterház napjainkban az egykori vasúti pálya nyomvonalán haladó kerékpárút mellett üdítő megállóhelyként, pihenőhelyként szolgálja a kerékpáros utazóközönséget. Vízvételi- és tisztálkodási lehetőség is biztosított az épületben.
Bakterház - Közlekedési emlékhely, Csempeszkopács