Csehimindszent látnivalói

Mindszenty Emlékház

Cím Csehimindszent Fő u. 34. 47.045638 N, 16.955969 E
Csehimindszent - Vas vármegye dél keleti részén a Széplak- és a Kutyori patak mentén fekszik. Három irányból megközelíthető. Észak – déli irányba hosszan elnyúló közigazgatási területű (15,43 km2) település, melyet érint a nyolcas főút.

Csehimindszent úti falu. A középkorban létrejött és egészen a 19. század végéig működő kapcsolatrendszerben a falu a Graz – Körmend-Vasvár-Sümeg történelmi országút mellett helyezkedik el. A nyolcas számú főút kiépítésével ezen út nagysága a Graz-Körmend-Vasvár-Székesfehérvár-Budapest irányába bővült.

A környék egyik első templomos helye, nevét a ma is álló Árpád-kori, Mindenszentek tiszteletére emelt ősi templomról kapta egy 1314-ből származó oklevél tanúsága szerint. 1359 és 1372 -es évekből is találhatók okiratok, melyekben említik a plébániát. A községben egykoron több lakott terület is volt, köztük Potypuszta, amit 1272-es oklevélben is említenek. Gönyököt településrészként 1217-ben és 1409-ben említik. Ezt a részt a falu határában már csak dűlő helynév őrzi.

1892-ben községünkben született Mindszenty József (Phem József) hercegprímás, bíboros, Esztergomi érsek, aki szülőfaluja iránti tiszteletből 1942-ben felvette a település nevét. 1992-ben a falu főterén a bíboros hercegprímás tiszteletére, születésének 100. évfordulóján szobrot avatott a település, ezzel tisztelegve a mártír főpap előtt. A fő utcán található a bíboros szülőháza, melyet az önkormányzat Emlékházzá alakított át. Az épületben kapott helyet a Terror Háza Múzeum „ Mindszenty József a Magyarok Lelkiismerete” című állandó kiállítása. Itt láthatók a Mindszenty alapítványtól és a Mindszenty család még élő leszármazottjaitól kapott emléktárgyak is.

Szorosan kapcsolódik a Mindszenty Emlékhelyhez a település temploma is, hisz ez volt Mindszenty bíboros keresztelési és új misés temploma. Fő oltárát Dorfmeister István 1793-ban festett képe díszíti. 1982-ben Závory Zoltán szekkókkal díszítette a templom falait. 2015-ben a felújított templom és az azt körbe ölelő tér mára már méltó környezetet biztosít a községbe látógató zarándokok számára. Sikerült lerakni egy olyan emlékhely alapjait, amely segít megismerni a XX. század egyik legnagyobb magyarjának életét, és hazájáért vállalt szenvedéseit.

Több szállás lehetőség is van az idelátogatók számára köztük a Plébánia épületének felső szintje (15 fő) , a települést szegélyező zártkertben a Gyümölcsliget Vendégház és Szőlősliget Vendégház.

A község teljes infrastruktúrával ellátott.
A településen működik egy nyolc osztályos általános iskola, mely a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola nevet viseli. Továbbá egy egycsoportos Óvoda. Mindkét intézmény felújításon esett át az elmúlt évek során.
2014-ben teljes felújításon esett át a Közösségi Tér, melyben a könyvtár is helyet kapott. A megszépült épület modernebb és komfortosabb környezetben várja a programokra érkezőket.

Több éves hagyományokra tekint vissza az évente megrendezésre kerülő családi nap, a szépkorúak karácsonya, falu karácsony, a hegyi mise.
A hagyományok ápolása fontos szerepet töltenek be a közösség életében, több éven át működött felnőtt Színjátszó csoport, és a Pöttyös Hagyományőrző gyermekcsoport, amely több sikert is aratott a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozók során. A csoport vezetője Horváth Barnabásné, aki 2023 decemberében Príma Díjat is kapott.
A teleülésen egy civil szervezet működik a Csehimindszent Jövőjéért Alapítvány.

Minden kedves látogatót, zarándokot nagy tisztelettel és szeretettel várunk!
Jöjjenek el Csehimindszentre Mindszenty hercegprímás, bíboros szülőfalujába.
Mindszenty Emlékház, Csehimindszent Mindszenty Emlékház, Csehimindszent Mindszenty Emlékház, Csehimindszent