Csécse látnivalói

Kisboldogasszony templom

Cím Csécse Rákóczi u. 28. 47.864424 N, 19.624832 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A csécsei római katolikus templom a korábbi, középkori eredetű, elbontásra szoruló templomépület helyén áll. Dombtetőn épült, így egyszerű torony - sisakjával meghatározza a település látképét.

Építését 1894-ben kezdték meg. Az orgonát a Rieger gyárból rendelték, a szószéket és a főoltárt Jirasko Albin pécsi művész készítette. A régi templom oltárköve a mai oldaloltárba került áthelyezésre.

A templom különlegessége, hogy legkisebb (23 cm átmérőjű) harangja a 17. századból származik. Fel - tételezhető, hogy ez a legrégebbi meglévő, magyar felirattal rendelkező harang. A hagyomány szerint a harangot a község határában, a Csengettyűs-árokban találták meg.

A település kapuiban hagyományosan kereszteket állítottak. A szépen gondozott keresztek a Szarvasgedére, Pásztóra vezető utak mentén, a Madách út és a Rákóczi út kereszteződésénél és a település nyugati határában ma is megtalálhatóak.

A templom mellett öntöttvasból készült kereszt áll. A kereszteket a közösség gondozza, melyek Csécse egyedi arculatához tartoznak.
Kisboldogasszony templom, Csécse